slaba razvojna strategija /

'Grad kulture': Ima li u Varaždinu volje za planskim razvojem kulture?

Image

Nakon što je Grad Varaždin objavio Strategiju razvoja Grada Varaždina za razdoblje do 2020. godine, nemali broj osoba s kulturne i političke scene bio je zatečen slabašnom razvojnom strategijom varaždinske kulture.

7.5.2016.
13:33
VOYO logo

Kako i ne bi, ipak se u Varaždinu često govori kako je baš naš grad 'Grad kulture'. Zašto je u Strategiji kultura bila tek sporadično područje, upitali smo Hrvoja Seleca, koji je kao i mnogi bio iznenađen takvom odlukom kreatora Strategije.

- Kao Varaždincu, članu Kulturnog vijeća Grada Varaždina, ali i kao osobi koja radi u području kulture u ovom gradu više od petnaest godina, bio sam iznenađen manjkom kulture i umjetnosti u nacrtu Strategije razvoja Grada Varaždina do 2020. godine. Naime, kako se volimo nazivati 'Gradom kulture' logično je da će to područje biti kvalitetnije razrađeno u spomenutoj Strategiji – kazao je Hrvoje Selec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O kulturi se u Strategiji govori, no ona je tu tek neka vrsta dopune drugim, Varaždinu važnim, područjima.

- Kultura je u Strategiji dotaknuta, ali samo dio oko kulturne baštine te kroz dvije najveće manifestacije (Varaždinske barokne večeri i Špancirfest), što je u biti području turizma. Upravo se veći dio turizma u Varaždinu i temelji na kulturi i kulturnoj baštini te spomenutim manifestacijama, uz mali dio rekreacijskog turizma. Osobno mi nije drago vidjeti eksploatiranje naslijeđene kulturne baštine Grada samo u svrhu turizma dok se pritom zaobilaze kultura i umjetnost općenito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte na portalu Varaždinski.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo