Europski tjedan / Grabar-Kitarović uoči Dana Europe: 'Potvrđena je vjekovna predanost hrvatskoga naroda Europi'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Osvrnula se i na Dan pobjede kada je nacistička Njemačka potpisala bezuvjetnu kapitulaciju sa SSSR-om

8.5.2019.
16:49
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović očitovala se uoči Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja. Naime, 9. svibnja 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Predsjednica se osvrnula i na Dan pobjede i oslobođenja Zagreba od fašizma. 

"Obilježavajući Dan pobjede, 9. svibnja, sjećamo se hrvatskih antifašista, koji su dali iznimno velik doprinos konačnoj pobjedi nad fašizmom i nacizmom. Federalna Država Hrvatska, utemeljena odlukom ZAVNOH-a, postala je temeljem borbe za hrvatsku državnu samostalnost, čijoj su uspostavi, uz prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, doprinos dali i brojni antifašisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je ujedno Dan Europe, spomendan donošenja Schumanove deklaracije iz 1950., čime su, iako u okolnostima blokovski podijeljene Europe, stvoreni temelji buduće Europske unije država i nacija. Pripadanjem Hrvatske Europskoj uniji potvrđena je vjekovna predanost hrvatskoga naroda Europi i njezinim duhovnim i uljudbenim vrijednostima", kazala je Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo