Gost iz Njemačke im umro na rukama, Hitnoj trebalo 40min da dođe

Walter Frank, 43-godišnji Nijemac iz okolice Heidelberga i otac dvoje djece, preminuo je od srčanog udara u utorak u kući u Dućama, u kojoj je ljetovao punih osam godina.

18.8.2013.
11:12
VOYO logo

"Ekipu Hitne pomoći čekali smo 40 minuta, a možda i više, da na koncu, kad je već bilo kasno i kad nam je bio potrebniji pogrebnik nego liječnik, vozilo ne bi došlo iz tri kilometra udaljenog Omiša, niti iz 22 kilometra udaljenog Splita, nego iz čak 35 kilometara dalekog Šestanovca", ispričali su Josip i Darinka Vojnović, čiji je Frank bio drag gost, pa i obiteljski prijatelj.

Walter Frank je u utorak oko 18 sati doživio težak srčani udar. Nekoliko dana se žalio na bolove u lijevom ramenu, no nije se dao nagovoriti da pođe na pregled, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz 112 im kazali da ga 'strpaju u auto i odvezu u Omiš'

Vojnovići tvrde da su prvi telefonski poziv uputili prema omiškoj ispostavi Hitne pomoći, ali nitko im se, kažu, nije javio ni nakon desetak bjesomučnih poziva. Potom su nazvali Centar 112 odakle su ih pokušali povezati s omiškom Hitnom pomoći. Opet uzalud. "Vrhunac je bio kad su nam u Centru 112 rekli da Waltera strpamo u auto i da ga sami odvezemo u Omiš. Možete li vi to zamisliti?! Da čovjeka od 140 kilograma, koji se grči od srčanog udara, spustimo s drugoga kata kuće, da ga strpamo, e, baš su tako rekli, u auto i da ga onda vozimo do Omiša u koloni koja, vidite i sami, više stoji nego što se miče", kažu ogorčeni Vojnovići.

U Centru 112 rečeno im je kako su sve omiške ekipe Hitne pomoći na terenu, a ni splitske nisu bile na raspolaganju, pa je telefonsko navođenje ukućana bilo sve što su mogli učiniti u borbi za ljudski život. U pomoć Vojnovićima je stigla i obiteljska liječnica iz Dugog Rata, te se i ona uključila u reanimaciju. Kad je došla liječnička ekipa iz Šestanovca, Walter Frank je već bio mrtav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova obitelj odmah je napustila Hrvatsku, a tijelo preminulog 43-godišnjaka je još uvijek u Hrvatskoj i čeka se obdukcija, koja će pokazati ima li potrebe da se u čitavu priču uključe i njemački odvjetnici. Naime, iako je srčani udar bio iznimno jak, treba utvrditi je li mu se moglo pomoći pravovremenom intervencijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo