GORIVO VEĆ POSKUPJELO, HOĆE LI SAD I PLIN? / 'To je uobičajena procedura i protiv toga se ne može baš ništa'

Image

'To je uobičajena procedura, uobičajeni postupak. To se događa i protiv toga se ne može ništa.

14.5.2018.
8:37
VOYO logo

Nakon poskupljenja goriva hrvatski građani mogu očekivati i poskupljenje plina. Tako to ide, kažu stručnjaci upoznati s tematikom.

"To je uobičajena procedura, uobičajeni postupak. To se događa i protiv toga se ne može ništa. Činjenica da je plin u Hrvatskoj jeftiniji nego u drugim europskim zemljama znači da možemo, nažalost, očekivati njegovo poskupljenje", kaže tako stručnjak za energetiku Davor Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikad jeftiniji

Unatrag pet godina plin u Hrvatskoj nikada nije bio jeftiniji, pa tako, primjerice, u Eurostatu navode da je kod nas među najjeftinijima u Europi. Jeftiniji je primjerice u Ukrajini, Turskoj, Srbiji, dok kod nas prosječno stoji 26 lipa po kilovatsatu. U Sloveniji iznosi 40, a najskuplje ga plaćaju Šveđani, 89 lipa po kilovatsatu.

No, i za europske pojmove prosječno jeftin plin, za hrvatske standarde i većinu građana je i dalje skup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U granici normale cijene plina za kućanstva za sada drži država. Do 2021. godine, ona određuje opskrbljivača na veleprodajnom tržištu. Sada je to HEP, koji po fiksiranoj cijeni od 18 lipa po kilovatsatu prodaje plin gradskim plinarama. One na to nadodaju marže, i u kombinaciji s još nekoliko parametara dolazimo do cijene plina za kućanstva, koja se razlikuje od grada do grada, od mjesta do mjesta.

Poskupljenje od 60 kuna godišnje

Nakon što država raspiše natječaj za opskrbljivača plina, što je dužna učiniti do 1. srpnja, novi opskrbljivač mogao bi i podići cijene. "Nakon što se raspiše natječaj, nakon što bude imenovan opskrbljivač na veleprodajnom tržištu, onda će se znati svi detalji i s kojom cijenom se može razgovarati. Mi nemamo nikakve indicije da će doći do bilo kakve korekcije cijena plina u nekom razdoblju", kazao je za Dnevnik.hrDavor Šestan iz Gradske plinare Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ako cijena poraste, u stručnoj udruzi za plin smatraju da će poskupljenje biti minimalno. "Da je prosječan godišnji račun 3300 kuna, recimo, na 1000 kubika, sve kad bi došlo do porasta od dva posto, to bi bilo 60-ak kuna na godišnjoj razini", govori Dalibor Pudić iz Hrvatske stručne udruge za plin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo