ŽIVOT IZGUBILE 4 OSOBE /

Godinu dana od nevremena koje je poharalo Zagreb i ostavilo strašne posljedice, što se sve promijenilo?

Image
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

U tom razdoblju srušeno je oko 1.500 komada drveća oštećenog u nevremenu, orezano je oko 11.000 komada dok je prikraćivanje obavljeno na 600 stabala

19.7.2024.
16:37
Neva Zganec/PIXSELL
VOYO logo

Prije točno godinu dana nepamćeno nevrijeme u popodnevnim satima poharalo je Hrvatsku. Nebo se zacrnilo, a za samo nekoliko trenutaka spustila se oluja koja je za sobom čupala krovove i rušila stabla. Tramvajske linije u Zagrebu bile su prekinute, gradom su odzvanjale sirene, a na teren su izašle hitne službe. U općem kaosu ozlijeđeno je više osoba, a dvojica muškaraca su poginula nakon pada stabala. Nevrijeme je poslije odnijelo još jednu ljudsku žrtvu. U Cerničkoj Šagovini, blizu Nove Gradiške, poginuo je muškarac na čiji je kombi palo stablo koje je iščupala oluja. Život je izgubio i vatrogasac koji je poginuo tijekom intervencije u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Grad Zagreb poslao je detaljno priopćenje o ovom nevremenu i kakva je situacija godinu kasnije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijed nevremena koje je zadesilo Grad Zagreb 19. i 21. srpnja 2023. godine, odmah su aktivirane sve gradske službe te su poduzete sve aktivnosti na raščišćavanju posljedica. Grad je u rekordnom roku, u manje od 24 sata, bio funkcionalan. Uz vatrogasce i pripadnike Civilne zaštite na teren su izašle sve operativne službe Zagrebačkog holdinga. Koordiniranim radom podružnica Zrinjevac, Zagrebačke ceste, Čistoća i društva VIO d.o.o. radilo se na čišćenju slivnika za oborinske vode, popravljanju semafora, čišćenju javnih površina, prometnica, sanaciji drveća, prikupljanju, utovaru i odvozu porušenih stabala i sl. sa svom raspoloživom mehanizacijom. Radovi su se odvijali intenzivno u dvije smjene kako bi se raščistile javne površine i normalizirali uvjeti.

Image
OPĆI KAOS /

Prije godinu dana Hrvatsku je poharalo nezapamćeno nevrijeme. Ceste plutale, padala stabla, poginule četiri osobe

Image
OPĆI KAOS /

Prije godinu dana Hrvatsku je poharalo nezapamćeno nevrijeme. Ceste plutale, padala stabla, poginule četiri osobe

U tom razdoblju srušeno je oko 1.500 komada drveća oštećenog u nevremenu, orezano je oko 11.000 komada, a prikraćivanje je obavljeno na 600 stabala. U cilju nadomještanja porušenih stabala, ali i dodatnog ozelenjavanja Grada, do proljeća 2024. godine posađeno je ukupno 8.000 stabala po svim gradskim četvrtima, što je četiri puta više od desetogodišnjeg prosjeka. Tim ritmom nastavit će se i dalje. Uz to, prijedlogom izmjena i dopuna GUP-a, javne zelene površine se planira povećati za 36 hektara, što je dodatna 21 površina veličine Parka Stara Trešnjevka na razini cijelog grada. Ovim mjerama se, između ostaloga, utječe i na smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena i doprinosi većoj otpornosti grada na prirodne nepogode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb je prošlogodišnju oluju iskoristio i kako bi unaprijedio koordinaciju žurnih službi i snaga civilne zaštite. Tako su ojačani stožeri civilne zaštite po gradskim četvrtima, osnažena je suradnja s udrugama radioamatera, nabavljeni su potrebni alati i oprema za snage civilne zaštite, provedena je edukacija, vježbe i daljnje osposobljavanje postrojbi, te unapređenje baze podataka za lakše upravljanje snagama i opremom.

Grad Zagreb je evidentirao nastala oštećenja na imovini građana te utvrdio kriterije, uvjete i način dodjele novčane pomoći za saniranje nastalih oštećenja. Zaprimanje prijava šteta na imovini građana trajalo je do 7. kolovoza 2023. godine pri čemu je zaprimljeno 6.500 prijava od čega se 5.000 prijava odnosilo na štetu na građevinama, a 1.500 prijava na štetu na vozilima.

Budući da nisu bili ispunjeni zakonski kriteriji za proglašenje prirodne nepogode na području Grada Zagreba, Gradska skupština Grada Zagreba donijela je 5. listopada 2023. godine posebnu Odluku o novčanoj pomoći za sanaciju oštećenja nastalih na imovini uslijed nevremena na području Grada Zagreba. Odlukom je propisano da pravo na novčanu pomoć može ostvariti fizička osoba, kojoj je uslijed nevremena nastalo oštećenje na imovini (obiteljska kuća, stan, pomoćna zgrada i/ili osobno vozilo), uz uvjet da je vlasnik/suvlasnik imovine na kojoj je nastalo oštećenje, da je imala prijavljeno prebivalište/boravište u Gradu Zagrebu u dane nevremena, te da je podnijela prijavu štete na imovini u razdoblju od 20. srpnja 2023. do 7. kolovoza 2023.

Odlukom je također propisano kako novčana pomoć iznosi maksimalno 70% iznosa oštećenja imovine, a najviše sveukupno 15.000 eura za obiteljsku kuću, stan i pomoćnu zgradu, odnosno najviše 5.000 eura za osobno vozilo. Ukupan iznos novčane pomoći jednoj fizičkoj osobi može se odobriti u maksimalnom iznosu od 20.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javni poziv za dostavu dokumentacije kojom se dokazuje ispunjavanje uvjeta za dodjelu novčane pomoći za sanaciju oštećenja nastalih na imovini trajao je od 20. listopada do 21. studenog 2023. godine pri čemu je pristiglo 3.015 zahtjeva za novčanu pomoć. Do sada su odobrene ukupno 2.342 novčane pomoći, te isplaćen 2.021 zahtjev ukupne vrijednosti 2.106.389,54 eura. Očekuje se da će uskoro biti isplaćeni svi pravovaljani zahtjevi.

POGLEDAJTE VIDEO: Nevrijeme stiglo u Zagreb. Puše snažna oluja. Pogledajte prizore

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo