Europske prijestolnice / Glavni gradovi europskih država - zanimljivosti

Image

Glavni grad neke države, često je i najveći te najrazvijeniji u toj zemlji. Glavni gradovi europskih država čine neke od glavnih turističkih mjesta u svijetu, ne samo u Europi.

24.5.2018.
1:20
VOYO logo

Kada kažemo - glavni gradovi europskih država - ne možemo ne krenuti od onih  najpoznatijih i najčešće spominjanih.

Pariz, London, Beč...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zašto priču ne okrenuti od onih manje poznatih, a jednako lijepih. Možda čak i zanimljivijih.

Dakle, otkrijmo koji su to najprivlačniji glavni gradovi europskih država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Romantičan je, vrlo miran, zabavan i nevjerojatno slikovit. Tako bi svi koji su ga posjetili opisali Lisabon, glavni grad Portugala.

Prag, 'Zlatni grad' i 'grad stotinu tornjeva', nazvan je tako s razlogom. Glavni grad Češke, mjesto u kojem ćete se vrlo brzo izgubiti očarani njegovim živopisnim uličicama. Njegov gotički duh je neprocjenjivo osjetiti, a oduševit će vas brojne mogućnosti koje će vam Prag pružiti! To je grad za romantičare. Predivnih srednjovjekovnih ulica, zatim svi njegovi dvorci, pa vrhunski restorani i odlična mjesta za uživanje u parkovima...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski grad zabave je Amsterdam. Vrlo skupa destinacija, a istodobno i jedna od najprivlačnijih ne samo Europe nego i cijelog svijeta. Tu imate vrhunski izbor zabave a vlada opuštajuća atmosfera. Uz savršen izbor kulinarskih poslastica, uživanje u predivnim šetnicama, romantičnim kanalima i razuzdanoj zabavi, sastavni je dio Amsterdama kojeg biste poželjeli uvijek iznova doživjeti.

Savršen bez obzira na godišnje doba. Iako glavni grad ne može se reći da je najljepši grad Francuske, ali Pariz je zasigurno najpopularnije odredište Europe i to je tako s razlogom. Višegodišnja je najatraktivnija destinacija svijeta, opet s razlogom. Grad koji ima apsolutno sve, zabavu, vrhunski sadržaj, velik izbor kulturnih događanja, predivne romantične ulice, parkove i mjestašca kao i veličanstvene građevine i nadaleko poznate spomenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlično mjesto za ljubitelje dobre hrane, pića i čardaša je Budimpešta.  Glavni grad Mađarske. To je  'kraljica Dunava', grad mnogobrojnih termi i bivša prijestolnica Ugarskog kraljevstva. Predivna je baš u svako doba godine, okićena za Božić, rasplesana za Novu Godinu , a rascvjetana u proljeće, mjesto je koje se mora vidjeti.

Kišoviti London je možda pod maglom velikim dijelom godine, ali to nikako ne umanjuje njegovu čar i ljepotu. Meka je za shoppingholičare, vrhunski je to izbor za ljubitelje muzeja, parkova, galerija i odličnih restorana. Glavni grad Ujedinjenog kraljevstva preplavljen je turistima tijekom cijele godine, a uz to i centar Europe i Veliki dio najvažnijih europskih događanja upravo se odvija u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedište nekoć moćnog Habsburškog carstva Beč, i glavni grad Austrije  i dan danas pokazuje svu svoju unikatnu ljepotu, koja se, najviše koncentrira u samom središtu grada. Na temelju bogate ostavštine iz doba Habsburgovaca, danas je Beč prava riznica povijesti i europska kulturna prijestolnica.

Spomenimo još neke glavne gradove europskih država o kojima se možda govori nešto manje. Da budemo iskreni, sve su to gradovi koje vrijedi posjetiti a u svakom ćete otkriti nešto posebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Albanija – Tirana, Andora - Andora la Velja, Belgija – Brisel, Bjelorusija – Minsk, Bosna i Hercegovina – Sarajevo, Bugarska – Sofija, Crna Gora – Podgorica, Danska – Kopenhagen, Estonija – Talin, Finska – Helsinki, Grčka – Atena, Gruzija – Tbilisi, Irska, Republika – Dablin, Island – Rejkjavik Letonija – Riga, Lihtenštajn – Vaduz, Litvanija – Vilnius, Luksemburg – Luksemburg, Malta - La Valeta, Moldavija – Kišinjev, Monako – Monako, Nemačka – Berlin, Norveška – Oslo, Poljska – Varšava, Rumunija – Bukurešt, San Marino - San Marino, Slovačka – Bratislava, Slovenija – Ljubljana, Španjolska – Madrid, Švicarska – Bern, Švedska – Stockholm, Ukrajina – Kijev ...

Sve su to privlačni glavni gradovi europskih država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo