ČISTKE U VELIKIM STRANKAMA /

SDP sutra odlučuje o izbacivanju 'buntovnika', čeka li ih sudbina Darka Milinovića?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL; Dusko Marusic/PIXSELL

Sutra se sastaje Statutarna komisija SDP-a, koja će razmotriti žalbu suspendiranih članova Predsjedništva stranke

3.9.2018.
17:19
Patrik Macek/PIXSELL; Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon današnje sjednice Suda časti HDZ-a na kojoj je odlučeno kako će Darko Milinović biti izbačen iz stranke, pozornost javnosti preusmjerila se na drugu najveću političku stranku u Hrvatskoj - SDP.

Sutra se, naime, sastaje Statutarna komisija SDP-a, koja će na sjednici razmotriti žalbu četvorice suspendiranih članova Predsjedništva stranke, Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovća i Vedrana Babića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako vijesti.hr doznaju od saborskog zastupnika Peđe Grbina, u 18.40 sati planirana je izjava SDP-ovaca koji su uputili žalbu vodstvu stranke.

Zmajlović, Hajdaš Dončić i Babić danas su bili nedostupni za komentar, no Grbin je u kratkom razgovoru za vijesti.hr kazao kako će sve što misli reći kazati sutra u 18.40 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interesantno je kako je danas, samo jedan dan prije zakazane sjednice, njezin član Statutarne komisije Hrvoje Nekić podnio neopozivu ostavku na tu poziciju. Nekić je istaknuo kako se na taj čin odlučio uslijed pritisaka koje je trpio.

Kolarić za vijesti.hr: "Milinović i odluka o SDP-ovcima se ne mogu uspoređivati"

Vijesti.hr su se za komentar sutrašnje sjednice te trenutačne situacije u SDP-u obratili Aleksandri Kolarić, koja je svojevremeno i sama bila stranački sankcionirana zbog kritike izrečene vodstvu SDP-a.

Kolarić nam je u razgovoru kazala kako je protiv sankcioniranja članova SDP-a zbog javno izrečene kritike vodstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htjela bih zaželjeti članovima Statutarne komisije dovoljno integriteta da se odupru pritiscima o kojima se počelo govoriti zadnjih dana. Kao što znamo, danas je jedan član Komisije dao ostavku (op.a. Hrvoje Nekić). Nadam se da će Statutarna komisija, za razliku od prošlog sastava koji je isključivo jednoglasno donosio odluke po volji predsjednika stranke, da će ova Komisija donositi odluke u skaldu sa statutom. Dodatno, paradoks je da je osoba koja je u prošlom mandatu donosila takve odluke (Peđa Grbin), danas predmet procesuiranja, no takvi paradoksi se događaju u politici.

Snažno se protivim sankcioniranju bilo koga zbog javno izrečene kritike vodstvu stranke, pa tako i ovoj četvorci. Što se tiče same proceduralnosti, jasno je da Glavni odbor nema ovlasti smjenjivati ih s čela županijskih organizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, korak naprijed je to što su im omogućene obrana i žalba. Kada su oni bili ti koji su odlučivali, to nije bio slučaj. Najžalosnije je to da neki među njima i dalje nisu ništa naučili, i dalje zagovaraju političku eliminaciju zbog verbalnog delikta, ali ne u vlastitom slučaju", kazala je Kolarić za vijesti.hr.

"Protivim se izbacivanju u ovom slučaju, to je duboko nedemokratično i nadam se da će Statutarna komisija imati snage donijeti legalnu i pravičnu odluku. Taj slučaj se ne može uspoređivati sa slučajem Milinović, jer tu se radi o neprihvatljivom ponašanju i okupiranju centrale. On nije sankcioniran zbog javne kritike", zaključuje Kolarić.

Glavašević napustio SDP prošlog tjedna

Kriza koja trese SDP proteklih je dana dosegnula vrhunac, nakon što je (sada već bivši) saborski zastupnik SDP-a i član Predsjedništva stranke Bojan Glavašević objavio kako napušta Socijaldemokrate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Glavašević je prije tjedan dana istupio iz SDP-a, navodeći kako je sadašnje vodstvo SDP pretvorilo u "potpunu antitezu socijaldemokracije". Krizirajući čelnike stranke, prije svih predsjednika stranke, otkrio je i da je podnio ostavku na funkciju u Predsjedništvu SDP-a, kao i da istupa iz stranke od današnjeg dana.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo