'ISTINA JE, U OSIJEKU SAM' / Glavaš se 'ispod radara' vratio u Hrvatsku: 'Uskovitlao sam prašinu, ali normalno sam prešao granicu; Nema jamstva da neću u zatvor...'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXELL

'Sada čekam rješenje o tome zašto mi nije određen pritvor, još ga nisam dobio, a nije ni Državno odvjetništvo koje ima pravo žalbe'

15.12.2023.
11:01
Josip Regovic/PIXELL
VOYO logo

Kada je prije mjesec dana otišao u BiH, Branimir Glavaš je poručio kako ne želi više ni dana provesti u zatvoru. U Hrvatsku se, međutim, vratio u potpunoj tišini. "Istina je, u Osijeku sam", potvrdio je Glavaš za Novi list.

Županijski sud je Glavaša 27. listopada nepravomoćno osudio na sedam godina zatvora, a zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. Od osam godina zatvora, koliko mu je u prvom postupku dodijelio Vrhovni sud, Glavaš je do odluke Ustavnog suda o ukidanju te presude iza rešetaka, u Hrvatskoj i BiH, boravio ukupno već pet godina i tri mjeseca. Iz tog razloga mu po izricanju nove presude nije određen istražni zatvor, inače obavezan za kazne iznad pet godina. No, Glavaš se ipak osjećao nesigurnim u Hrvatskoj i 15. studenoga je prešao u BiH, gdje u Drinovcima ima kuću izgrađenu otkako se u susjednu državu sklonio 2009. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam dvije putovnice. Ne želim više živjeti u Hrvatskoj. Ja sam stvarao ovu državu, ali nisam je zamišljao ovakvu kad sam stavljao glavu na panj. Nemaju ni jednog dokaza. Ovo je politička namještaljka. Nemam namjeru odslužiti ni jedan dan u zatvoru", rekao je Glavaš za 24 sata 15. studenoga navečer, nakon što je na Facebooku objavio zemljopisnu kartu BiH, uz poruku – za svaki slučaj, što je budali i sucu u glavi, nikada se ne zna.

Image
'SOVINE' PRIJETNJE /

Nakon Vidović Krišto, i Glavaš teško optužio Šeksa: 'Te večeri upišao mi je suvozačko sjedalo...'

Image
'SOVINE' PRIJETNJE /

Nakon Vidović Krišto, i Glavaš teško optužio Šeksa: 'Te večeri upišao mi je suvozačko sjedalo...'

"Nisam dobio nikakvo jamstvo da neću morati u zatvor, ali eto me natrag. Uskovitlao sam prašinu, ali normalno sam prešao granicu i sada se bez ikakvih problema krećem po Hrvatskoj. Bio sam i u Zagrebu na Županijskom sudu, morao sam osobno preuzeti neku dokumentaciju u vezi mog ranijeg zahtjeva za izuzeće suca. Sada čekam rješenje o tome zašto mi nije određen pritvor, još ga nisam dobio, a nije ni Državno odvjetništvo koje ima pravo žalbe. Ja sam se, pak, žalio na sudsku kaznu u visini pet tisuća eura jer sam prilikom izricanja presude rekao sucu da nabijem na k… i njega i sud", ispričao je Glavaš koji je do daljnjeg u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Branimir Glavaš otišao u BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo