otkrio što najviše pamti / General Kundid za RTL: 'Paradigma sukoba kakav se vodio u Domovinskom ratu nije se ništa bitno promijenila danas'

'Kroz operaciju Oluja izvojevali smo veličanstvenu pobjedu hrvatskom narodu'

5.8.2022.
19:24
VOYO logo

General Tihomir Kundid gostovao je u RTL-u Danas s Andrijom Jarkom.

Kaže kako je operacija Oluja, najveća vojna operacija u hrvatskoj povijesti, izvedena besprijekorno. "Kroz demonstraciju svih elemenata zračno-kopnene bitke kroz operaciju Oluja izvojevali smo veličanstvenu pobjedu hrvatskom narodu. Hrvatska vojska se krozu Oluju etablirala kao regionalna vojna sila, neprikosnovena je činjenica da je hrvatska vojska u nevjerojatnih pet godina postojanja razvila fantastičnu razinu borbene moći. Kroz Oluju, na sinkronizacijski način prikazano djelovanje svih elemenata vojne moći. Oluja je oslobodila okupirana područja, ali zauvijek slomila ideju o velikoj srbiji", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče tih vojnih metoda danas kaže da se sve vojske svijeta referiraju na svoju povijest pa se i Hrvatska referira na Domovinski rat. "Paradigma konvencionalnog sukoba kakav se vodio u Domovinskom ratu nije se ništa bitno promijenila kakva je danas. U 20-ak godina do rata u Ukrajini vodili su se hibridni sukobi. Iz Domovinskog rata mogu se naučiti iskustva, lekcije, koje danas naše postrojbe koriste pri obučavanju", navodi.

Image
PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA /

Dobronić za RTL na obljetnicu Oluje: 'Svi smo skakali od veselja, to je bila prekretnica u ratu'

Image
PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA /

Dobronić za RTL na obljetnicu Oluje: 'Svi smo skakali od veselja, to je bila prekretnica u ratu'

Najviše pamti da je bio u smjeru napada Moščenica-Petrinja-Kostajnica i koliko je izuzetno teško bilo probiti prednji kraj obrane protivnika. "Koliko vremena, energije i ljudskih života su izgubili da bi ostvarili zadaću u Oluji", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan gdje je danas Hrvatska vojska, general kaže da je i danas je opremljena suvremenim oružani paltformama, besprijekorno obučena i jamac sigurnosti naroda. "Nalazi se u zamahu opremanja i modernizacije s najsuvremenijim sustavima, Bradleyima, višenamjenskim avionima, oklopnim sustavima…", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike