koliko će biti jeftiniji? / Gejziri u Vukovaru: ispod grada leže termalne vode, danas je potvrđeno da će to biti novi izvori grijanja

Ispod Vukovara nalaze se vrela geotermalne vode. Danas je potvrđeno da će to biti novi izvori grijanja za taj grad. Istražili smo koliko će ono u budućnosti biti jeftinije

11.1.2017.
18:43
VOYO logo

Na sedam vukovarskih buštotina, naftna kompanija INA, u pedestim se godinama prošloga stoljeća, nadala pronaći crno zlato. No Ina tada u svojim bušotinama nije pronašla naftu, ali je pronašla nešto što bi danas moglo biti pravo malo bogatstvo. Toplu vodu. A topla voda, u ovakvim uvjerima – znači grijanje.

“Pronađena voda u postojećim bušotinama je bila od nekakvih 40 stupnjeva na 800 metara, do 80 stupnjeva na 1700 metara”, objašnjava dr. sc. Staša Borović iz Hrvatskog geološkog instituta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ta bi geotermalna voda, mogla vukovarcima u stanovima smanjiti cijenu grijanja do čak 20%. Profitirali bi i drugi prostori. “Kao i za grijanje poslovnih prostora, gospodarskih zona I sportskih prostora u vlasništvu grada Vukovara”, smatra Branko Knežević, viši stručni suradnik za energetsku učinkovitost Grada Vukovara.

U tijeku su pripreme za površinskih geofizičkih istraživanja.  “Procjena druge faze, koju smo napravili sa institutom jeste nešto manje od tri milijuna kuna”, rekao je Ivan Penava, gradonačelnik grada Vukovara.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A garancija nema. “Što se tiče rizika, on uvijek postoji. Ni jedna količina geofizičkih istraživanja ovdje na površini ne može reći 100% vi ćete bušiti do 1000 metara i naći ćete vodu, naći ćete dovoljno vode I ona će biti odgovarajuće temperature”, tvrdi Borović.

No ako istraživanje pokaže da je voda povoljna za korištenje, tada se kreće u završnu fazu izrade bušotine I postavljanja pumpe koja bi toplu vodu, već postojećom infrastrukturom centralnog grijanja slala do vukovarskih stanova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sam postupak bušenja ide na iznos otprilike, teško je reći dok ne provedemo javnu nabavu, ali procjena je oko 15 milijuna kuna”, rekao je Penava. Kako bi se koristio i novac EU-fondova, svi se nadaju da će istraživanje biti pozitivno, a ovaj kapitalni projekt koji će promjeniti sliku Vukovara biti će gotov za godinu i pol. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo