HRVATSKOM GAY PARU OPET ODBILI ZAHTJEV DA BUDU UDOMITELJI DJETETA: / Centar za socijalnu skrb ignorira pravomoćnu presudu

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Životne partnere Šegotu i Kožića odbili su iz Centra za socijalnu skrb Zagreb da budu udomitelji

28.1.2020.
9:42
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Centar za socijalnu skrb Zagreb ponovo je srednom siječnja odbacio zahtjev za obavljanje udomiteljstva koji su podnijeli životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić i tako zanemario stav Upravnog suda iznesen u obvezujućoj presudi iz prosinca 2019. piše danas Jutarnji list.

Mladen Kožić će se, zajedno s partnerom, žaliti na ovo neočekivano rješenje s još neočekivanijim obrazloženjem. U njemu, naime, doslovce piše da "ovo tijelo ne može donijeti rješenje koje se ne temelji na primjeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda", piše dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GEJ PAR KOJEM NISU DALI POSVOJITI DIJETE: /

'Mogli smo spasiti tri života, netko će morati snositi odgovornost'

Image
GEJ PAR KOJEM NISU DALI POSVOJITI DIJETE: /

'Mogli smo spasiti tri života, netko će morati snositi odgovornost'

Dobili su pozitivno mišljenje

Šegota i Kožić su se 2017. prijavili nadležnom Centru sa željom da budu udomitelji. Centar je započeo proceduru, partneri su prošli propisane provjere i dobili pozitivno mišljenje, nakon čega je trebala uslijediti obavezna edukacija za udomitelje i dobivanje licence. Umjesto toga Centar ih je obavijestio da "ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole jer su u životnom partnerstvu", a životni partneri nisu u Zakonu o udomiteljstvu izrijekom navedeni kao mogući udomitelji.

Žalili su se Ministarstvu, koje je potvrdilo odluku Centra a zatim su pokrenuli i upravni postupak. Krajem prosinca Upravni je sud donio presudu na koju više nije moguća žalba, a kojom poništava ranija rješenja i predmet vraća na ponovni postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez komentara

Zašto je Centar ponovo donio isto rješenje kao da presude opet nema Jutarnjem nije odgovoreno jer "CZSS Zagreb u konkretnom slučaju ne može iznositi detalje o tijeku postupka zbog čuvanja službene i profesionalne tajne, te poštivanja načela tajnosti i zaštite osobni podataka i poštivanja privatnosti".

Komentar nisu mogli dati ni u nadležnom ministarstvu: "Ne samo da ne možemo komentirati rješenje Centra nego nismo upoznati ni s činjenicom da je novo rješenje doneseno", rekli su Jutarnjem listu u ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šegota i Kožić sada ponovno trebaju proći istu proceduru, a upravo je Ministarstvo demografije drugostupanjsko tijelo kojemu će uložiti žalbu. "Ako žalba ne bude uvažena, ponovno ćemo ići na Upravni sud i tražiti da sud samostalno donese odluku a ne da vraća postupak na početak", rekla je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, koja zastupa Šegotu i Kožića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo