GDJE JE ZAVRŠILO 49 MILIJUNA KUNA ZA BANIJU? Iz Crvenog križa objašnjavaju: / 'Išli smo vrlo relaksirano s kriterijima...'

Image

Donirati se još uvijek može, apel je otvoren do 28. ožujka

20.2.2021.
19:27
VOYO logo

Nakon potresa na Baniji, digla se cijela Hrvatska. Pomoć je stizala sa svih strana, a milijunske donacije za ovo područje prikupio je i Crveni križ koji je dosad dobio 30 tisuća zahtjeva za pomoć.

Do 18. veljače su prikupili više od 49 milijuna kuna i to uplatom više od 70 tisuća donacija, piše RTL. Donatorski je telefon prikupio pak više od 600 tisuća kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveni je križ dosad podijelio više od 805 tona hrane, 158 tona higijenskih potrepština, 61 tonu odjeće, kao i tisuće grijalica, paketa dječje hrane i opreme, kao i paketa za životinje.

O svemu je tome u RTL-u Danas govorila glasnogovornica hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo se popeli na 30 tisuća prijavljenih zahtjeva, vidjet ćemo kolika će biti konačna brojka, kao što ste i sami rekli, dio njih stiže i poštom i to moramo pričekati, ti zahtjevi se zapravo od prvog trena otkako su počeli stizati, obrađuju. Podsjećam da ćemo sredstva dijeliti u dvije kategorije, samcima i višečlanim kućanstvima, kad vidimo koliko na računu imamo sredstava, svježe informacije kažu da smo prešli 49 milijuna kuna pomoći''.

Koji su kriteriji za pomoć

Na pitanje koji se kriteriji moraju zadovoljiti da bi se dobila pomoć kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Išli smo vrlo relaksirano s kriterijima jer naprosto u ovim okolnostima u kojima se ljudi nalaze nije bilo moguće drugačije, kriterij je da je osoba imala prijavljeno prebivalište ili boravište na potresom pogođenom području 28. i 29. prosinca i da im je oštećena nekretnina što uključuje i nusprostorije.

Još uvijek se može donirati

Ovdje govorimo o jednokratnoj novčanoj pomoći, to nije pomoć za obnovu nakon potresa, to je humanitarna novčana pomoć koju će svatko od onih koji ju dobiju moći upotrijebiti na način na koji oni smatraju da je najpotrebniji i najbolji za njih. Teško mi je spekulirati o kojem je iznosu riječ jer ne bih htjela dati jednu informaciju pa da ispadne druga. Želimo pričekati idući tjedan jer se nadamo idući tjedan već početi isplaćivati ta sredstva''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donirati se još uvijek može, apel je otvoren do 28. ožujka. "Oni koji žele i mogu, mogu uplatiti sredstva na naš žiro račun ili na donatorski telefon 060 9011. Mi u najavi imamo već nekakvih sredstava, nadamo se da ćemo prijeći tih 10 milijuna kuna što će u konačnici biti dobro za stradalo stanovništvo jer ćemo im moći uplatiti veći iznos jednokratne pomoći''.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo