HRVATSKOM GAY PARU PONOVNO JE ODBIJEN ZAHTJEV ZA UDOMLJAVANJE DJETETA: / 'Ravnateljica Centra je počinila kazneno djelo! Ne odustajemo'

Image
Foto: RTL Direkt

I Mladen i Ivo žalit će se Ministarstvu obitelji i sigurni su da ono neće ponoviti glupost Centra te da će donijeti jedinu pravnu odluku: 'Dugo čekamo, nadamo se, čim podnesemo žalbu,

29.1.2020.
10:56
RTL Direkt
VOYO logo

Iako je Upravni sud lani u prosincu donio povijesnu presudu i rekao da životni partneri mogu biti udomitelji, Centar za socijalnu skrb ponovno je odbacio zahtjev Ive Šegote i Mladena Kožića za udomljenjem djeteta. Zanimljivo, da nisu životni partneri, nego samci, mogli bi bez problema udomiti dijete.

"To je najveći paradoks. Da sam sam došao ne bi me se propitivalo, bili bi presretni u Centru, imam najbolje godine, živim u urbanoj sredini, visoko sam obrazovan, situiran... Upadam u idealan prozor udomitelja", rekao je Ivo za RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Božić su dobili "poklon" od Upravnog suda, no prerano su počeli slaviti. "Pred nekoliko dana došlo je rješenje Centra za socijalnu skrb u kojem ravnateljica tvrdi da ne priznaje odluku suda, da je ne želi provesti. Danas smo saznali da je to kazneno djelo i sutra ide prijava za kazneno djelo protiv iste", kazao je Mladen. I Mladen i Ivo žalit će se Ministarstvu obitelji i sigurni su da ono neće ponoviti glupost Centra te da će donijeti jedinu pravnu odluku. "Dugo čekamo, nadamo se da, čim podnesemo žalbu, da će Ministarstvo promptno reagirati u skladu sa zakonima i odlukom Upravnog suda", kaže Ivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj već postoje istospolni parovi koji imaju djecu.

"Nemamo službne statistike, ali družimo se s puno takvih obitelji. Neki imaju već odraslu djecu, no imamo mali baby boom prošlih godina. Takve obitelji imaju puno pozitivnija iskustva nego što bi netko očekivao. To su obitelji iz svih dijelova Hrvatske i savršeno funkcioniraju. Stručnjaci koji rade s tom djecom u vrtićima i školama su senzibilizirani, a susjedi u principu gledaju čovjeka kao čovjeka. Pogotovo kad je dijete u pitanju, malo tko će ići na štetu djeteta", ispričao je Mladen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije nam bila namjera u startu javno istupati, ali...'

"Nije nam bila namjera u startu javno istupati, ali u jednom trenu shvatili smo da se izreka 'kada ako ne sada i tko ako ne' lako može primijeniti i na nas. Priča u Hrvatskoj ne ide naprijed ako javno ne istupimo i borimo se za prava jer institucije šute ili nas odbijaju", rekao je Ivo.

Reakcije koje dobivaju su mahom pozitivne, što ih iznenađuje. Ljudi im pristupaju na cesti, imaju podršku obitelji, poslodavaca pa i sasvim nepoznatih ljudi. Uvjereni su da je došlo vrijeme da i istospolni parovi u Hrvatskoj mogu udomiti djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je po ovom pitanju trenutačno u društvu s Bjelorusijom i Moldavijom. Pitanje je želimo li biti u tom društvu ili u društvu sa Španjolskom, Austrijom, Njemačkom, Velikom Britanijom... Trenutačno predsjedamo EU-om i ponosni smo kako smo srce Europe pa zašto ne bismo i po ovome bili. Ja sam prilično uvjeren da smo spremni. Postoji ogroman pomak prema pozitivnim komentarima u svega godinu dana i zato nam je drago da smo odlučili istupiti u javnost", smatra Mladen.

'Mi smo država puna licemjerja'

Neki govore da ne treba eksperimentirati, no Ivo za njih ima protuprijedlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pričamo o tisuću i više djece koje svoje djetinjstvo provode u sirotištima. Svi ti protivnici neka udome dvoje, troje djece, koliko smo mi htjeli i riješili bismo sve probleme. Mi ne bismo imali koga udomiti i svi bi bili sretni osim nas dvoje. Mi smo država puna licemjerja, te najglasnije ne vidimo da dolaze u Centar. A u Hrvatskoj kronično nedostaje udomitelja", kazao je Ivo.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo