Gavrilovic od Hrvatske trazi 300 milijuna eura

10.9.2014.
17:49
VOYO logo

Ovih dana, naime, u Parizu pocinje medunarodni arbitrazni postupak u kojemu Georg Gavrilovic, sin poznatijega Dure, od Republike Hrvatske potrazuje brojne nekretnine, ali i odstetu za izgubljenu dobit u vrijednosti cak 300 milijuna eura. Pokusaj je to da se pred Medunarodnim centrom za rjesavanje sporova u ulaganju okonca 20-godisnja sudska trakavica pred domacim pravosudem u kojoj jos uvijek nije definirana sudbina nekretnina nekadasnje mesne industrije 'Gavrilovic'.

Naime, pet godina nakon privatizacije 'Gavrilovica' u stecaju 1991. godine, kad je citava firma prodana za nesto vise od tri milijuna njemackih maraka, hrvatska drzava se predomislila shvativsi da je za sitnis prodala imovinu vrijednu najmanje 68 milijuna maraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RH se potom upisala kao vlasnik gotovo svih nekretnina tvrtke osim same tvornice salama i tuzila Gavrilovice kako bi se ove nekretnine izdvojile iz ranije privatizacije. Medu njima se nalazi gotovo pola Petrinje: cak deset kuca, 440 stanova, 22 garaze, te zemljiste povrsine vece od 500 tisuca kvadrata.

Ugrozeno ulaganje

Zanimljivo je da povrat ovih nekretnina Georg Gavrilovic trazi kao austrijski drzavljanin, temeljem bilateralnog sporazuma izmedu dvije drzave o zastiti stranih ulaganja. Gavrilovici pokusavaju dokazati da je njihovo ulaganje ugrozeno jer je na zemljiste za koje smatraju da su ga legalno kupili jos uvijek upisana drzava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga bivsih djelatnika 'Gavrilovica', medutim, ne samo da osporava ova potrazivanja Georga Gavrilovica, nego i ukupno Gavrilovicevo vlasnistvo nad tvornicom. Oni upozoravaju da se privatizacija 'Gavrilovica' odvijala u vrijeme okupacije Petrinje, uz politicko-pravosudnu podrsku obitelji bliskih krugova, i da je skolski primjer ratnog profiterstva ciji je konacni rezultat zaostajanje i proizvodna propast nekadasnjega diva citave regije.

''Arbitraza nije samo problem bivsih radnika 'Gavrilovica', nego i citave Petrinje: imovina koju Georg Gavrilovic potrazuje obuhvaca skole, parkiralista, ulaz u grad, citavo naselje Sajmiste, ogromne povrsine zemljista, a da stvar bude ljepsa, dobar dio od spornih 400-tinjak stanova odavno je i u privatnom vlasnistvu stanara. Ako arbitraza propadne, sve ce to pripasti jednom jedinom vlasniku'', rekao je Slobodnoj Dalmaciji nekadasnji direktor 'Gavrilovica' Vlado Demetrovic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privatizacijski postupak

Nekadasnji zaposlenici mesne industrije nisu zadovoljni kako je Hrvatska organizirala obranu u arbitraznom postupku jer su angazirani odvjetnici iz Francuske koji po njihovu sudu nedovoljno razumiju 'Gavrilovicev' privatizacijski postupak.

Po njima, u korijenu problema je to sto je nad 'Gavrilovicem' 1991. proglasen protuzakonit stecaj na temelju kojega je tvrtka skandalozno privatizirana. Kad bi se ovaj stecaj ponistilo, lako bi se dovelo u pitanje i sam kupoprodajni ugovor i osporila citava arbitraza - nadaju se u Udruzi bivsih radnika. http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/256727/Default.aspx

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo