Fuchs smanjuje broj predmeta u gimnaziji

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs najavio je smanjenje broja predmeta u gimnaziji, ali i proširenje plate izbornih predmeta. Time će, kaže, školstvo približiti europskim zemljama.

27.12.2009.
11:21
VOYO logo

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. Radovan Fuchs odlučio je smanjiti broj obaveznih predmeta i povećati izbornost. Zbog toga će ovih dana osnovati radnu skupinu koja će se pozabaviti reformom gimnazije. U njoj će se naći stručnjaci, koji poznaju prednosti i mane te škole.

Stručnim službama Ministarstva Fuchs je već dao u zadaću da proanaliziraju gimnazijske sustave drugih europskih zemalja, kao i model koji je u Hrvatskoj bio na snazi prije uvođenja "šuvarice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši su gimnazijalci dobro pripremljeni za nastavak školovanja i to tako mora ostati. No, isto je tako činjenica da nigdje u Europi učenici nemaju tako puno obveznih predmeta. Pokušat ćemo definirati pet, šest, deset predmeta koje gimnazijalac mora znati i povećati udio izbornih predmeta, što je u skladu sa svjetskim trendovima", izjavio je Fuchs.

Jutarnji list objavio je nedavno usporednu analizu hrvatskog i europskih gimnazijskih modela. Ispostavilo se da je Hrvatska trenutačno jedina zemlja u kojoj gimnazijalci tjedno u školi provode 34 sata i imaju između 15 i 17 obveznih nastavnih predmeta. Za razliku od nje u drugim zemljama učenici, u pravilu, tjedno slušaju između devet i 13 predmeta, a dio dio predmeta biraju sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reformu gimnazije za svog je mandata pokušala provesti još Ljilja Vokić, no njen je prijedlog HDZ ocijenio preliberalnim, pa je sve palo u vodu.

Državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić je kazao kako će se sada zalagati da školarci imaju što širu paletu izbornih predmeta, jer u Ministarstvo iona stalo stižu zahtjevi za uvođenje novih sadržaja, od spolnoga odgoja, poduzetništva do odgoja za ljudska prava, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo