Frcalo perje između Hebranga, Vidoševića i Primorca

HDZ-ov trokut predsjedničkih kandidata Primorac - Vidošević - Hebrang na sučeljavanju na Novoj TV izgledao je kao petarda bačena u zmijsko gnijezdo.

11.12.2009.
12:23
VOYO logo

Primorac protiv Vidoševića, Vidošević protiv Hebranga, Hebrang protiv Primorca... Udarci ispod pojasa i međusobne optužbe snubljivaca HDZ-ovog biračkog tijela ispostavili su se kao najupečatljivija scena sinoćnjeg sučeljavanja predsjedničkih kandidata na Novoj TV.

HDZ-ovim "dečkima" nedostajao je tek SDP-ov disident Milan Bandić koji je večer proveo na dalmatinskim otocima. Koliko mu je stalo do HDZ-ovog biračkog tijala pokazao je time što se u kampanji ne libi kopirati parole utemeljitelja HDZ-a Franju Tuđmana o "starčevićanstvu, radićevstvu i antifašizmu", dok sa svojim prijedlozima poput onog da će godinu i pol dana pripremati spektakularnu proslavu 20. godišnjice hrvatske nezavisnosti nadmašuje Hebrangove primjedbe što se na Dan državnosti ne troši dovoljno pirotehnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vesna Pusić i Ivo Josipović izgledali su krajnje ozbiljno i u skladu sa profesorskim zanimanjima pokraj šaljivdžije Andrije Hebranga, "CSI istražitelja" Dragana Primorca koji je otkrio borbu protiv korupcije kada je istupio iz stranke i Nadana Vidoševića koji će Primorca, čini se, vidjeti i na sudu zbog opaske da tuče svoju ženu. Naposljetku mu je postavljeno izravno pitanje: gospodine Primorac, tučete li vi svoju ženu?

"Sve žene s kojima sam bio u vezi sam volio, a danas živim u braku s Jadrankom koju volim i imam dvoje djece. Nikada nisam udario ženu", kazao je Primorac dodajući kako su ga jako povrijedile optužbe za nasilje i da smatra da su se pojavile zbog toga što se on bori protiv korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diverzija: bolje udri po Primorcu i Vidoševiću nego po Kalmeti

No, iako su se HDZ-ovci međusobno optuživali za kriminal, bili su popustljivi prema Ivi Sanaderu, a pogotovo Božidaru Kalmeti. Upravo kada bi bila postavljena pitanja o HDZ-ovom vodstvu, oni bi borbu prebacili u svoj ring.

Pa je tako spomenuo kriminal u privatizaciji Dalmacijacementa kojemu je na čelu bio Vidošević, na što se ovaj branio tvrdnjom da je to jedno od top pet poduzeća u Hrvatskoj. Hebrang je prisnažio s tvrdnjom da je prema nalazu Državne revizije najviše kriminala u privatizaciji bilo u razdoblju od 1992. do 1995. godine kada je Vidošević bio ministar gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje treba li Uskok razgovarati sa Sanaderom vezano za Inu, kao što smatra Stjepan Mesić, Hebrang je kazao da je to politikantstvo i da se ne treba miješati u istražne radnje.

"Ja nemam podataka o tome zašto bi Sanader trebao razgovarati s Uskokom. Ako neki političar zna za tako nešto, ne bi trebao ići u medije, nego bi o tome trebao izvijestiti Uskok", kazao je Hebrang.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se Ine tiče tu je jasan problem: očito je da hrvatska država s 43 posto vlasništva nema upravljačka prava koja bi imala s 25 plus jednu. Pitanje je ili gdje su novci ili gdje su upravljačka prava", kaže Pusić, koja smatra da Sanader treba obaviti obavijesni razgovor, poput Josipovića koji kaže da to ne mora značiti da je kriv, no čini mu se da će "biti još puno razgovora".

Vidošević smatra da je "minimum političke odgovornosti učiniti sve da se dođe do istine", a Primorac je kazao da svi pred zakonom moraju biti jednaki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primorac nije htio izabrati između Mesića i Sanadera kada je upitan koga bi poslao na razgovor u policiju zbog Ine, Vidošević je također uzmaknuo ustvrdivši da istražna tijela moraju raditi svoj posao, dok su Pusić i Josipović izjavili da bi Sanadera pozvali da je sporazum o prodaji dionica Ine više u njegovoj ingerenciji. Hebrang je kazao: "obadva, obadva".

Upitani o odgovornosti ministra Kalmete za afere u njegovom resoru, ponajprije HAC-u, Pusić i Josipović su kazali kako je on "nedvojbeno politički odgovoran". HDZ-ov trojac se izmotavao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je uopće politička odgovornost?

"Politička odgovornost je apstraktna i ovisi o čovjeku. Treba utvrditi tko je kazneno odgovoran", kaže Hebrang, dodajući da se o političkoj odgovornosti glasuje u Saboru.

"Ja ću pričekati saborsku raspravu. Ovo svakako dovodi u pitanje njegovu odgovornost, ali čuo sam da će ministar suta polemizirati i braniti svoju poziciju, nakon toga ću biti pametniji", kazao je Vidošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja predlažem ukidanje političkog imuniteta za kaznenu odgovornost, kao u Engleskoj", kaže Primorac, dodajući da bi se time izbjegle ovakve situacije.

Na ove se teorije oglasila Pusić koja kaže da o političkoj odgovornosti "odlučuje pojedinac, a ako on ne želi reagirati onda Sabor. To znači odgovornost to su nestale milijarde, bez obzira je li ih on uzeo. A u slučaju da ih je uzeo, onda se radi o kaznenoj odgovornosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko kako zarađuje kruh

Upitani da dokažu na koji su način nepotkupljivi, Josipović je kazao kako je sve stekao svojim radom, Vidošević da "nikad lipu nije zaradio iz poslova sa državom", Pusić da je "jedina garancija za utvrđivanje tko nije lopov i tko ima integritet to da se pogledaju životi i karijere svih kandidata", Hebrang da je "njegova cjelokupna imovina zbroj svih njegovih plaća i plaća njegove supruge podijeljena s dva", dok je Primorac kazao da odlučuje po svojoj savjesti.

Hebrang ga je prozvao zbog stana koji je dobio od Grada Splita, na što mu je Primorac odgovorio da ga je zbog doprinosa znanosti dobio na korištenje, a onda ga otkupio po tržišnoj cijeni. Na pitanje trebaju li se za predsjednika kandidirati osobe koje su se obogatile u politici, Hebrang je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dva pulta bi bila sad prazna da je to tako. Ja bih bio okljaštren i s lijeve i s desne strane", kazao je Hebrang koji se nalazio između Primorca i Vidoševića, koji je, opet, ustvrdio: "Ja jedini zarađujem kruh na tržištu". Na to je prvo reagirala Pusić koja je kazala da se i profesori nalaze na međunarodnom tržištu, s obzirom da se kupuje ono što oni znaju.

Ne bi pomilovali Petrača

Kandidati se protive pomilovanju Hrvoja Petrača o čemu trenutno vijeća Komisija za pomilovanje, uz ogradu da nemaju sve potrebne podatke na raspolaganju. "Ne bi mi bio na vrhu liste", kaže Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je politička odluka. Predsjednik mora procijeniti je li pravda zadovoljena, kao i javnost i žrtve, a treba gledati i kontekst. Ako govorimo o borbi protiv kriminala i korupcije, onda to nije poruka koju želimo poslati", kaže Josipović, čije je riječi ponovio Vidošević dodajući i Petračevo kajanje kao jedan od faktora.

Tko laže, a tko izbjegava istinu?

Upitan bi li lagao za Hrvatsku, Josipović je kazao da bi učinio sve "u okviru morala. Vidošević nikad ne bi lagao, a Hebrang kaže da "se ponekad mora govoriti neistinu u interesu Hrvatske", kao u doba Domovinskog rata kada je lagao da Hrvatska ne krši embargo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pusić je kazala da "sve što govorite mora biti istina, ali ne morate uvijek reći sve što znate", a Primorac nije rekao ni da bi lagao, ni da ne bi, nego samo: "Svaka moja namjera ide prema istini".

Tu se povuklo i pitanje tko je gdje bio za vrijeme rata. Hebrang je Josipoviću da nije sudjelovao u ratu, za što je Josipović ustvrdio da je neistina, dok je za Primorca Hebrang kazao: "Njemu u vrijeme rata sve izgledalo kao istina jer je onda bio u SAD-u".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"IToni Kukoč i Dražen Petrović su bili u SAD-u pa njih ne smatrate izdajicama", rekao je Primorac, na što je hebrang rekao da njima kao ratni ministar nije zabranio izlaz iz Hrvatske kao što je to zabranio liječnicima.

Pusić: Pomalo sam davež

Hebrang smatra da predsjednik ne smije biti svadljiv i arogantan, Primorac da ne smije biti "čovjek koji mrzi", Pusić smatra da ne smije biti sklon korupciji i lopovluku, s čime su se složili Vidošević i Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća Hebrangova mana, po njegovom mišljenju je to što je "preemotivan kada je u pitanju Hrvatska", dok je Primorac preozbiljan za vlastiti ukus. "Osmijeh mi nedostaje", kazao je. Josipović kaže da mu je mana što je ponekad sramežljiv, dok Vidošević nije uspio izdvojiti ni jednu svoju manu. Pusićka kaže da je svjesna da ponekad "profesorski" previše objašnjava i ponavlja. "Pomalo sam davež", kazala je.

Nitko od kandidata se nije izjasnio da treba povećati ovlasti predsjedniku, a Pusić je to zaokružila kazavši kako "kada je predsjednik simpatičan, onda se govori kako bi mu trebalo povećati ovlasti, no, kada nije baš tako simpatičan..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidošević nije htio odgovoriti tko bi od njegovih protukandidata u studiju bio dobar predsjednik, a Primorac je kazao da bi to bio onaj tko s njim bude u drugom krugu.

"Oni svi četvero zajedno bi mogli voditi Hrvatsku, mislim da jedan ne bi mogao", odgovorio je Hebrang, dodajući da su oni "četiri četvrtine predsjednika". Josipović je kazao da bi izabrao Pusićku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200911210183006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo