Uoči Međunarodnog dana kave koji se obilježava 1. listopada,
Franck je u zagrebačkom Johann Francku predstavio novi Superiore
espresso, blend probranih zrna kave isključivo s Rainforest
Alliance™ certificiranih plantaža koje udovoljavaju najstrožim
standardima ekološke, društvene i ekonomske održivosti. Riječ je
o međunarodno priznatoj oznaci koju dodjeljuje istoimena
međunarodna nevladina organizacija s ciljem očuvanja okoliša te
zaštite prava i dobrobiti radnika.
Kao vodeći proizvođač kave na hrvatskom tržištu, Franck je
usmjeren na vrhunsku kvalitetu sirovina, a to podrazumijeva brigu
za održivost uzgoja kave i pružanje podrške malim uzgajivačima
što je u skladu s vrijednostima na kojima se temelji Međunarodni
dan kave. Kompanija tako već niz godina financijski i
savjetodavno podržava provedbu globalnih razvojnih projekata u
sklopu društva International Coffee
Partners (ICP) i inicijative coffee&climate.
„U Francku prepoznajemo važnost kvalitete kave od zrna do
šalice te na razne načine educiramo potrošače, a načela
održivosti kojima se vodimo rezultirala su i lansiranjem premium
Superiore espressa, blendom probranih zrna kave koja nose
certifikat Rainforest Alliance. Ovaj je certifikat potvrda da
kava koja se bira za Superiore espresso dolazi isključivo s
plantaža i farmi koje udovoljavaju strogim standardima ekološke,
društvene i ekonomske održivosti“, izjavila je Vesna
Mihatov, direktorica Istraživanja i razvoja i Nabave
kave u Francku.
Svako
zrno kave s egzotičnih plantaža Srednje i Južne Amerike te Azije
pažljivo je probrano kako bi svojom raznolikošću dalo karakter
sinergiji okusa novog Superiore espressa s raskošnim notama
čokolade i cvijeća. Među brojnim partnerima i ljubiteljima kave,
koji su uz šalicu ovog finog espressa proslavili dan omiljenog
crnog napitka, našli su se Antonija Blaće, Ida Prester,
Ivan Šarić i Nevena Rendeli.
Proglašeni su i pobjednici Franckovog regionalnog barističkog
natjecanja koje se provodi u skladu s pravilima Speciality Coffee Association (SCA).
Tijekom ove godine kvalifikacijska natjecanja održana su u
Hrvatskoj, Sloveniji te Bosni i Hercegovini, a sudjelovalo je
50-ak vrhunskih barista iz više od 10.000 ugostiteljskih objekata
s kojima Franck surađuje. Finalno natjecanje u Zagrebu okupilo je
10 najboljih barista iz regije, a ovogodišnjim pobjednikom
proglašen je Skender Fetahi iz Zagreba (Caffe
Bar Check In), dok je drugo mjesto pripalo Ivanu
Siničiću iz Pirovca (Caffe Bar Rišpet), a treće
Kristianu Oreškoviću iz Đakova (The Eagle Pub).
Nagrade
je uručio Viktor Miljković, Franckov regionalni
direktor prodaje za kanal HoReCa koji je ovom prilikom izjavio:
„Franck barističko natjecanje nije samo natjecanje, već i
platforma za podizanje razine kvalitete napitaka koji se
svakodnevno poslužuje u ugostiteljskim objektima, a nama je to
jedan od strateških ciljeva. Aktivno podržavamo razvoj barističke
scene te u sklopu naše barističke akademije već dugi niz godina
ulažemo u stalno usavršavanje i poticanje izvrsnosti barističkih
vještina mladih talenata u suradnji s partnerima iz HoReCa
kanala“.
Finale Franck barističkog natjecanja i dodjela Franck
Barista Club priznanja
S ciljem promicanja izvrsnosti u ugostiteljstvu, predstavljeno je
i po prvi puta dodijeljeno priznanje
Franck Barista
Club.
Riječ je o sustavu ocjenjivanja i
nagrađivanja najboljih partnerskih ugostiteljskih objekata za
kvalitetu napitaka koje pripremaju i poslužuju svojim gostima.
Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci ukupno 31 nominirani lokal
ocjenjivan je metodom tajnih gostiju vodeći se kriterijima poput
kvalitete i prezentacije espressa te ostalih napitaka od kave i
čaja, održavanja opreme, posluživanja gostiju itd. Priznanje koje
gostima jamči vrhunski pripremljenu kavu dodijeljeno je
najboljima –
njih ukupno 17 iz 10 hrvatskih gradova.
Franck
ovime još jednom potvrđuje da sustavno podiže ljestvicu u
kvaliteti espressa, stvara i prati nove trendove te, kroz ove i
mnoge druge projekte, ulaže u jačanje svog HoReCa poslovanja.