[FOTO/VIDEO] POČELO JE: / Oluje u Dalmaciji i Istri, poplavljene ceste, DHMZ u specijalnom priopćenju objavio što slijedi

Image
Foto: Meteoalarm/Pixsell

Hrvatsku je zahvatila izrazita promjena vremena uz kišu, grmljavinu i zahlađenje

2.10.2019.
18:40
Meteoalarm/Pixsell
VOYO logo

Kako je i najavljeno, danas je u Hrvatsku stigla promjena vremena. Kiša, grmljavina i zahlađenje. U prijepodnevnim satima došlo je do promjene u Dalmaciji, a nakon toga u u Istri. Portal Istramet je objavio na Facebooku video snimke na kojima se mogu vidjeti obilne kiše u Rovinju i Vodnjanu gdje su nakon pljuska poplavljene i neke prometnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevrijeme u Puli

Grad Pulu je također zahvatilo jako oborinsko nevrijeme s velikom količinom padalina u poslijepodnevnim satima.

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Nakon neobično toplog dana, oko 17.40 sati i u Zagrebu je počela padati jaka kiša ponegdje praćena grmljavinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolnici su mokri i skliski u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama. Zbog pojačanog prometa na zagrebačkoj obilaznici (A3) u zonama radova na čvoru Jankomir te između čvorova Ivanja Reka i Kosnica, na mostu Sava u smjeru Bregane, za vrijeme pojačanog prometa mogući su zastoji, upozorili su iz HAK-a.

U prometnoj prognozi za sutra iz HAK-a su najavili da će kolnici također biti mokri i skliski, a ujutro je u unutrašnjosti moguća mjestimična magla. Zbog bure očekuju se ograničenja prometa za pojedine skupine vozila na Jadranskoj magistrali (DC8), autocesti A6 Rijeka-Zagreb i autocesti A1 u podvelebitskom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fronta sa sjeverozapada kontinenta

Državni hidrometeorološki zavod najavio je u svojem specijalnom priopćenju da će fronta pogoditi veći dio države te da stiže sa sjeverozapada kontinenta. U pitanju je hladna zračna masa, a istovremeno se i u Genovskom zaljevu formirala ciklona. Iz DHMZ-a su upozorili na mogućnost olujnog nevremena s izraženim pljuskovima i grmljavinom. Tijekom srijede i četvrtka lokalno može pasti i više od 80 litara kiše po četvornom metru, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Pritom postoji opasnost od lokalnog poplavljivanja i pojave bujičnih poplava, osobito u urbanim sredinama. Povremene će kiše biti u središnjim i istočnim krajevima, no ne očekuju se količine kao na Jadranu, navode u DHMZ-u.

Vjetar će tijekom srijede na Jadranu puhati umjereno i jako jugo koje će u noći okrenuti najprije na sjeverozapadnjak, a zatim i buru. Podno Velebita bit će olujnih udara bure pa su izgledne poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu. Manje poteškoće moguće su i u unutrašnjosti gdje će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, upozorili su meteorolozi. S prolaskom hladne fronte, u naše će krajeve stići hladan zrak te će sljedećih dana temperatura zraka biti osjetno niža, osobito u gorskim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas popodne se sa zapada očekuje jače naoblačenje s kišom, često u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, ponajprije kasnije poslijepodne i navečer. Oborina lokalno može biti obilna, osobito na sjevernom Jadranu gdje je moguća i nevera. Umjeren jugozapadni vjetar navečer u okretanju na sjeverni. Na Jadranu umjereno i jako jugo, u noći na četvrtak na sjevernom dijelu okrenut će na buru te jačati. Najviša dnevna temperatura između 22 i 27 °C, naveli su u prognozi iz DHMZ-a objavljenoj u 15 sati.

Sutra pretežno kišovito i vjetrovito

Za sutra iz DHMZ-a najavljuju pretežno oblačno vrijeme s kišom, vjetrovito te osjetno svježije. Kiša će biti češća i izraženija u Dalmaciji gdje je moguće grmljavinsko nevrijeme. Prijepodne će kiša postupno prestajati u najzapadnijim područjima, a kasnije poslijepodne i navečer oborine još mjestimice može biti na krajnjem jugu i istoku zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U unutrašnjosti će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, koji će poslijepodne slabjeti. Na sjevernom Jadranu će puhati jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, koja će se se tijekom dana proširiti i na Dalmaciju. Na kopnu najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 12, a najviša dnevna od 9 do 14 °C. Na Jadranu minimalna između 13 i 19, a maksimalna od 16 do 21 °C.

Meteoalarm je izdano upozorenja za cijelo područje Hrvatske, pri čemu je narančasto upozorenje izdano za najveći dio priobalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Meteoalarm

Sutra je za većinu države izdano žuto upozorenje, osim crvenog upozorenja za područje Kvarnera i narančastog upozorenja za područje Istre, Rijeke, Splita i Dubrovnika.

Image
Foto: Meteoalarm

Samo uvod u češću kišu

Lokalno obilnija kiša u prvom dijelu srijede samo je uvod u još češću kišu koje će u mnogim krajevima biti u nastavku srijede i tijekom četvrtka. Mjestimice će biti još i izraženijih pljuskova s grmljavinom, a vrlo vjerojatno i olujnog nevremena, osobito na Jadranu i područjima uz njega, piše u svojoj prognozi vremena za HRTZoran Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga će se, nastavlja Vakula, vrijednostima poput onih izmjerenih u 14 sati na meteorološkim postajama DHMZ-a u Gospiću - 27 litara po četvornome metru, Zadru 38 litara i Rijeci 49 litara - priključiti mnogobrojne druge, gdjegod čak i veće, i to već u mjerenju u 20 sati, te posebice u četvrtak u 8 sati, mjestimice i kasnije.

Vrlo vjerojatna su mjestimična usporavanja, zastoji pa i veće nevolje koje će prouzročiti vjetar - u većem dijelu unutrašnjosti vjerojatno samo kratkotrajno, a na Jadranu i uz njega i tijekom četvrtka. Bura će kasno navečer i osobito u noći zapuhati na sjevernom dijelu, a poslijepodne će doći i do juga Jadrana. Pritom će često biti jaka, s olujnim udarima, podno Velebita vjerojatno i orkanskima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguć i slab mraz

I osjetan pad temperature bit će tema mnogobrojnih razgovora, a da smanjite vjerojatnost prehlada - pripremite već za četvrtak topliju obuću i odjeću, savjetuje Vakula. Trebat će i sljedećih dana - promjenljivih i osjetno hladnijih od prošlih. Uostalom, listopad je. I premda dugoročnije prognoze daju povećanu vjerojatnost srednje temperature zraka - i mjesečne i sezonske - barem malo više od prosjeka, sljedećih tjedan dana nećemo se baš naužiti topline. Dapače. Pri tlu je u unutrašnjosti moguć i slab mraz, upozorava Vakula.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo