22.3.2020. / FOTO/VIDEO Gotovo su tri godine od zagrebačkog potresa, a centar grada i jutros se raspada

Kakva je situacija trenutno u gradu najbolje prikazuju fotografije i snimke s terena. Na adresi Palmotićeva 56, samo nekoliko minuta od Trga bana Josipa Jelačića, cigle padaju sa zgrada

20.3.2023.
14:36
VOYO logo

Bilo je to rano ujutro, 6 sati i 24 minute, a Zagreb se tad zatresao. Nitko nije bio siguran što se točno dogodilo, neki su mislili da je potres dok su drugi ustvari bili samo uplašeni.

Oglasili su se tada i seizmolozi i objavili. Glavni grad Hrvatske zadesio je potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru, a epicentar je bio sedam kilometara sjeverno od središta grada, u Markuševcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo 35 minuta kasnije, uslijedio je još jedan, jačine 5,0, a u nešto više od 24 sata nakon prvog potresa zabilježeno je 57 dodatnih potresa.

Image
Foto: RTL

U srijedu, 22. ožujka bit će točno tri godine od tog zagrebačkog potresa. Sreća u nevolji bila je što je to bilo vrijeme jake pandemije pa ni toliko ljudi nije bilo na ulicama ili primjerice u Crkvi - jer radilo se o nedjelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ipak, malo tko je mislio da ćemo tri godine kasnije i dalje biti na istome. Obnovljene kuće i dalje nema, objekti su se rušili sporo, ali Branko Bačić, novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine najavljuje velike promjene i izgradnju novih kuća. Što se tiče konstrukcijske obnove, 22 zgrade su u visokoj fazi obnove.

Image
Foto: RTL

Kakva je situacija trenutno u gradu najbolje prikazuju fotografije i snimke s terena. Na adresi Palmotićeva 56, samo nekoliko minuta od Trga bana Josipa Jelačića, cigle padaju sa zgrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovoga puta u tom trenutku nije bilo prolaznika pa nitko nije stradao, ali ovo samo može biti još jedan podsjetnik i opomena onima koji se trebaju pobrinuti - da Zagreb postane siguran grad, barem za šetnju ulicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo