FOTO: / S vrućinama stigle i divovske gusjenice

Neugodno iznenađenje doživjela je Bjelovarčanka Ana Marija Kozjak pronašavši u svom povrtnjaku neobične od 10 do 12 centimetara duge i kao prst debele žutozelene gusjenice!

23.8.2011.
22:09
VOYO logo

Neobična stvorenja sa šarom na tijelu u obliku riblje kosti nemilosrdno su, kaže gospođa Kozjak , tamanile listove patlidžana ostavljajući za sobom ogoljene stabljike.

Gospođa Kozjak i njezina obitelj se već godinama bave poljoprivredom, ali nitko od njih, tvrdi, nikada nije vidio ovakvo što.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zvali smo i susjede, ali ni od njih nitko nije vidio ovakve divovske nametnike", kaže dodajući da su pronašli ukupno šest gusjenica.

"Ma kako proždrljive bile, ovih šest gusjenica ne predstavlja problem, no ne bi bilo dobro da ih se pojavi veći broj jer bi to ipak zahtijevalo tretiranje nekim zaštitnim sredstvom, kaže pomalo zabrinuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojava proždrljivih stvorenja pokraj Kozjaka izaziva dodatnu sumnju i zabrinutost ponajviše zbog velikog voćnjaka koji se nalazi u produžetku povrtnjaka.

"Imamo 7.500 stabala jabuka i ne bi bilo dobro da se proždrljivim nametnicima svidi list jabuke", zabrinuto zaključuje Ana Marija Kozjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mrtvačke glave' su bezopasne

No za brigu ipak nema mjesta. Jadranka Berić, viša stručna savjetnica za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj komori, nakon što je vidjela fotografije nametnika, tvrdi da je riječ o gusjenicama leptira iz porodice ljiljaka.

"Ovo je po svemu sudeći vrsta poznata pod nazivom mrtvačka glava, no unatoč zlokobnom imenu ne predstavlja nikakvu opasnost", tvrdi dodajući da se po štetama koju nanosi čak ni ne ubraja u ekonomski bitne štetnike. Obično živi u južnijim krajevima, no kako su se vrućine preselile i na kontinent, mjestimice se pojavljuju i u ovim krajevima. Gusjenica se razvije u velikog leptira promjera krila i do 13 centimetara. Najčešće se nalazi na listovima krumpira i batata te nema bojazni za listove jabuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovo vrijeme voćnjaku je daleko veća prijetnja kukuruzni moljac nego gusjenice ljiljaka", zaključuje savjetnica Berić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo