FISKALIZIRANI RAČUNI OTKRILI 'RUPU' KOJU JE NAPRAVILA KORONAKRIZA: / Izdano 35 posto manje računa, a promet pao za 55 posto

Image
Foto: ilustracija, Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Ugostiteljstvo i turizam su kroz fiskalne račune u razdoblju od 8. do 14.

19.6.2020.
12:34
ilustracija, Hrvoje Jelavić / PIXSELL
VOYO logo

Iako su epidemiološke mjere u Hrvatskoj popustile prije mjesec dana, a građani ponovo počeli zalaziti u kafiće i restorane te u većem broju za produženi blagdanski vikend otišli i na more, gdje ima nešto i turista, promet u kafićima i restoranima, kao i objektima koji nude usluge smještaja, u proteklom tjednu nije dosegnuo ni polovicu prošlogodišnjeg, piše Novi list.

Naime, podaci Porezne uprave iz sustava fiskalizacije kažu da je u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane izdano 35 posto manje računa nego lani, a promet je za čak 55 posto manji nego u istom tjednu prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČEKA LI NAS EKONOMSKI SLOM? Ministar Marić otkrio koliko je velika rupa u proračunu: /

'U svibnju smo izgubili mirovine svih umirovljenika'

Image
ČEKA LI NAS EKONOMSKI SLOM? Ministar Marić otkrio koliko je velika rupa u proračunu: /

'U svibnju smo izgubili mirovine svih umirovljenika'

U jednom tjednu izgubljeno milijardu kuna prometa

Ugostiteljstvo i turizam su kroz fiskalne račune u razdoblju od 8. do 14. lipnja prijavili 321,8 milijuna kuna vrijedne račune, dok je lani taj iznos bio 711,505 milijuna kuna, odnosno 389,65 milijuna kuna veći. Pala je i vrijednost računa u trgovini i to za 15 posto, pa je ukupan promet bio 2,46 milijardi kuna, što je za 438 milijuna manje nego lani u istom razdoblju.

Manji je broj i vrijednosti računa u svim djelatnostima koje su u sustavu fiskalizacije, pa je tako u prošlom tjednu broj računa manji za 28 posto u odnosu na isti tjedan prošle godine, dok je njihova vrijednost manja za 23 posto. Lani je kroz fiskalizirane blagajne zabilježen promet od 4,417 milijardi kuna, a ove je godine on 3,415 milijardi kuna što znači da su poduzetnici, i to samo oni koji su u sustavu fiskalizacije, u jednom tjednu izgubili milijardu kuna prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četiri mjeseca 'korone' izgubljeno 11,2 milijarde kuna

Drugi tjedan ovog mjeseca lošiji je čak i usporedbi s prethodnim tjednom, odnosno s razdobljem od 1. do 7. lipnja, broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima pao je za dva posto, dok je iznos manji za jedan posto. U trgovini je vrijednost računa pala za tri posto, ali je drugi tjedan lipnja za ugostiteljstvo i turizam ipak bio bolji od prvog. Na tjednoj razini djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane broj računa bio je veći za sedam posto, a njihova je vrijednost porasla za 29 posto. Ukupan promet fiskaliziranih računa u toj je djelatnosti bio 321,8 milijun kuna, što je oko 72 milijuna kuna više od prethodnog tjedna, piše Novi list.

Od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, 24. veljače pa do 14. lipnja broj fiskaliziranih računa smanjen je za 33 posto, a njihov iznos za 20 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Lani je u tom razdoblju vrijednost fiskaliziranih računa bila 55,2 milijarde kuna, dok je ove godine 43,9 milijuna kuna, što znači da je u tih gotovo četiri mjeseca "izgubljeno" 11,24 milijarde kuna prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju država izgubila na porezima oko 3 milijarde kuna

Povećanje vrijednosti računa u ugostiteljstvu i turizmu u drugom tjednu lipnja u odnosu na prethodni tjedan, očito je posljedica produženog vikenda i odlaska dijela građana na more, te dolaska nekoliko desetaka tisuća stranih gostiju. No, zanimljivo je, piše Novi list, da se taj skok dogodio nakon što je ministar financija Zdravko Marić najavio inspekcijski nadzor.

On je početkom lipnja izjavio da su poreznici otkrili kako se u sektoru ugostiteljstva povećava broj računa, ali ih ne prati i povećanje vrijednosti i poručio je da će inspektori nakon pomne analize krenuti u nadzor. Tada je objavio i da su porezni prihodi u državnom proračunu u svibnju bili manji za 51,3 posto u odnosu na lanjski svibanj, dok su prihodi od doprinosa pali za 26,8 posto. Drugim riječima, u svibnju je država na porezima izgubila 3,3 milijarde kuna, u odnosu na lanjski svibanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo