osjećaju se prozvanima /

Filmaši pisali državnom vrhu: traže sastanak zbog 'uznemirujućeg istupa Zlatka Hasanbegovića'

Image

Hasanbegović je u istupu 6. veljače ustvrdio kako treba demontirati sustav kinematografije u Republici Hrvatskoj

9.2.2017.
11:25
VOYO logo

ZAGREB - Koordinacija Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) i Hrvatske udruge producenata (HRUP) uputila je pismo sa zahtjevom za hitan prijam hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskoga sabora Boži Petrovu, a u povodu "uznemirujućeg javnog istupa saborskog zastupnika dr. sc. Zlatka Hasanbegovića".

Hasanbegović je u istupu 6. veljače ustvrdio kako treba "demontirati sustav kinematografije u Republici Hrvatskoj", te da su hrvatski filmski djelatnici koji su stvarali sredstvima odobrenima na javnim pozivima HAVC-a "klijentelistička interesna mreža", podsjeća Koordinacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući Hasanbegović nije naveo niti jedno ime, bjelodano je kako se njegove riječi odnose mahom na sve filmske djelatnike koji su na taj način djelovali te da je na pomolu pokušaj potpunog urušavanja svih oblika kinematografije u Republici Hrvatskoj", ističe se u pismu.

"Kako je uslijedio poziv na linč u pojednim medijima i niz ostrašćenih reakcija te neargumentiranih napada potaknutih tim istupom, želimo upozoriti da je situacija izmakla normama civiliziranog i demokratskog, što izaziva nezadovoljstvo i zabrinutost brojnih članova filmske zajednice koji su zgroženi najavama nekritičkog rušenja sustava u kojem rade i djeluju", dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog tih razloga redatelji i producenti smatraju važnim da se razgovori o budućnosti kinematografije vrate u institucije RH te pozivaju najodgovornije dužnosnice i dužnosnike zemlje da ih u tome podrže.

Maras pozvao Petrova da primi predstavnike filmaša

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras pozvao je u četvrtak predsjednika Hrvatskog sabora Božu Petrova da primi predstavnike Koordinacije društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata, te da ih "zaštiti od neosnovanog linča i harange koju provodi dio zastupnika HDZ-a u ime uske i ograničene ideologije".

Maras je to rekao nakon stanke koju je zatražio kako bi dao podršku Koordinaciji društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata, koji su se "našli izloženi zbog sukoba unutar HDZ-a u jednoj državnoj instituciji".

"Našli su se izloženi linču i harangi nekoliko saborskih zastupnika koji generaliziraju i sve svrstavaju u isti koš i tvrde da su hrvatski filmski djelatnici, koji su stvarali javnim sredstvima svoja umjetnička djela, klijentelistička interesna mreža", rekao je Maras. SDP, kaže, smatra da je naša filmska industrija izuzetno vrijedna i zadnjih godina postiže vrhunske rezultate, a kao primjer je naveo film "Zvizdan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teme i ideje koje ti zastupnici guraju zanima jako mali broj ljudi u našem društvu, a radi se o temama koje su ostale 70 ili 80 godina iza nas. Kada bi javnim novcem snimali filmove o mučenicima gospodina Hasanbegovića iz 40-tih godina prošlog stoljeća, vjerujem da ni gospodin Hasanbegović ne bi digao glas protiv te institucije, no kako se snima 'Zvizdan' i drugi, to gospodin Hasanbegović ne razumije", zaključio je Maras.

HDZ-ov Jasen Mesić prozvao je SDP-ovce da prikupljaju političke bodove rekavši kako je "dirljiva briga SDP-a za audiovizulanu djelatnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Toliko je bila dirljiva 2012. da su uopće zaboravili upisati u proračun i rezervirati sredstva za povrat od PDV-a vezano za snimanje stranih koprodukcija. Kada su kolege iz koalicijske Vlade preuzimale Ministarstvo kulture masnim debelim slovima u dokumentaciji je pisalo 'otvoriti stavku kako bi se strane koprodukcije u Hrvatskoj mogle realizirati'", rekao je Mesić.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo