AFERA U INA-I / Filipović: 'Osobno poznajem Škugora, ali površno. Ćorić? Nemam pretenzija da budem njegov odvjetnik, ali...'

'Ne može ministar znati što se događa na četvrtoj razini upravljanja u INA-i. To je odgovornost Uprave INA-e i svih nadzornih mehanizama', kazao je Filipović

29.8.2022.
19:33
VOYO logo

RTL-ov reporter Ilija Radić o aferi u INA-i razgovarao je s ministrom gospodarstva i bivšem članom Nadzornog odbora INA-e Davorom Filipovićem.

Filipović je kazao kako je na sastanku Uprave INA-e zatražio detaljno objašnjenje svega što je isplivalo u javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na sastanku je bio predsjednik Uprave INA-e Fasimon, zajedno s hrvatskim članovima INA-e. Rekli su mi da su pokrenuli internu istragu, žele utvrditi kako se to dogodilo. Iz ovih razgovora koje sam imao s njima mogao sam zaključiti da postoje određene slabosti kada se govori o internim kontrolama jer se dogodilo da četvrta razina odlučivanja potpisuje ugovor koji ima ogromne financijske reperkusije na INA-u, a da to niti jedna razina iznad njega nije verificirala. Iz ovih preliminarnih razgovora vidimo da je sustav internih kontrola morao biti bolji", kazao je.

Image
PLJAČKA INA-E /

Određen im je istražni zatvor, a što kažu okrivljenici? Husić se ne smatra krivim, Ratkić sve priznala

Image
PLJAČKA INA-E /

Određen im je istražni zatvor, a što kažu okrivljenici? Husić se ne smatra krivim, Ratkić sve priznala

Na pitanje kada će zatražiti ostavku Uprave, Filipović je kazao da je danas zatražio izvanrednu reviziju cijelog plinskog biznisa za 2020., 2021. i dio 2022. s posebnim osvrtom što je radila interne, komercijalna revizija te što je radila Uprava i Nadzorni odbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je utvrditi ima li još takvih ugovora. Očekujem da eksterna revizija to utvrdi i moći ćemo donositi odluke", kazao je.

'Treba se utvrditi što se događalo'

Komentirao je i vjeruje li da članovi Uprave nisu znali što se događa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se utvrdi odgovornost tražit ćemo promjene. Treba pustiti proceduru da se utvrdi što se događalo. Treba isto tako skrenuti pozornost na Upravu INA-e kao cjeline jer imamo tri mađarska člana i tri hrvatska člana, s tim da je predsjednik Uprave Fasimon predstavnik MOL-a", kazao je.

Na pitanje kako je moguće da se plin po povlaštenoj cijeni prodavao tek osnovanoj tvrtki, a po takvoj niskoj cijeni se ne prodaje partnerskim tvrtkama, Filipović je kazao da je postavio to pitanje te da se to istražuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobio sam dojam da su bili iznenađeni svime što se dogodilo", kazao je.

Kazao je i da je postavio pitanje koliko sličnih ugovora ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražio sam od hrvatskih članova Nadzornog odbora da se sazove izvanredna sjednica Nadzornog odbora koja će se dogoditi u srijedu. Uputio sam dva dopisa, jednim tražim izvanrednu reviziju prema Upravi INA-e i prema članovima Nadzornog odbora", kazao je.

"Ako postoji još takvih odgovora postoji ozbiljan problem s korporativnim upravljanjem u INA-i", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i je li INA od tvrtke DXT kojoj je tvrtka OMS prodavala plin, natrag prodavala taj plin.

"To nije istina, pitao sam Upravu. Ne mogu decidirano tvrditi, ali informacija koju imam je da nije bilo takve situacije", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i je li mu neugodno što se u ovoj aferi spominje HDZ-ovac.

"Nebitno je tko je član koje stranke, ovakve stvari se ne smiju događati i pružam punu podršku svim institucijama da ispitaju sve do kraja u slučaju i da svi za koje se utvrdi odgovornost budu kažnjeni na pravi način. Ovo su stvari koje se ne smiju događati. Istaknuo bih kako moram čestitati Ministarstvu financija i samostalnom sektoru za suzbijanje pranja novca, Poreznoj upravi, policiji i DORH-u jer su reagirali na pravi način. Imovina je zaleđena, novci nisu nestali", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škugora zna osobno, ali površno

Filipović je kazao kako je osobno poznavao osumnjičenika Damira Škugora, ne sjeća se kada je zadnji put pričao s njim te nikad nije komunicirao s njim preko mobitela.

"Nemam njegov broj, nikad nismo pričali na telefon, nisam s njim razmijenio poruku, znam ga površno sa skupova", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da se nije čuo s bivšim ministrom Tomislavom Ćorićem.

"Bez pretenzija da budem odvjetnik gospodina Ćorića, ne može ministar znati što se događa na četvrtoj razini upravljanja u INA-i. To je odgovornost Uprave INA-e i svih nadzornih mehanizama o kojima sam govorio. Mora postojati interna kontrola, interna revizija mora raditi svoj posao, a i Nadzorni odbor ima svoju ulogu", kazao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filipović je komentirao koliko se novca može izvući na nižim razinama upravljanja u INA-i.

"Nadam se da takvih stvari nije bilo, da su ljudi odgovorni i da postupaju sukladno zakonu o trgovačkim društvima, da štite interes, da se ponašaju ispravno kako bi trebali", kazao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i kako objasniti poduzetnicima da plin mora biti skuplji ako se država ovako odnosi prema plinu u svom vlasništvu.

"Država se odnosi na način prema svim krizama s kojima smo se do sada susreli da čvrsto stoji uz građane i svoje gospodarstvo. 1. travnja je država reagirala s 5 milijardi kuna pomoći prema gospodarstvu. Ovdje je odgovornost Uprave INA-e. Ona je u većinskom mađarskom vlasništvu, ne može se govoriti o tome da se država odnosi. Ključno je detektirati propuste i doći u situaciju da se to više nikada ne ponovi. Na tome ću inzistirati, to sam tražio od članova Uprave i na tome ću ustrajati", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje može li HEP tražiti od INA-e da im prodaju plin po 19 eura po megavat satu i da se građanima prodaje plin po jeftinijoj cijeni, Filipović je kazao da će Vlada izaći s paketom mjera za poduzetnike i sugrađane da težak period koji dolazi prebrode.

"Sva devijantna ponašanja, dajem podršku svim pravosudnim tijelima da se to istraži do samog kraja", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li afera ići šire od pet osumnjičenika, kazao je da u to ne može ulaziti.

"Zna se tko je bio u Upravi i Nadzornom odboru prilikom sklapanja ugovora i podupirem da se svačija odgovornost u postupku propita", kazao je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo