izvršni direktor tvrtke / Fabris Peruško o Fortenovi, Sberbanku i VTB-u: 'O mijenjanju suvlasništva se ne razgovara'

'U svjetlu prije četiri tjedna, radili smo na planovima kako će Sberbanka izaći iz suvlasništva', kazao je Peruško

28.2.2022.
22:40
VOYO logo

Sberbanka i VTB dvije su ruske banke koje su suvlasnici Fortenova grupe - tvrtke koja u Hrvatskoj i okolnim zemljama zapošljava 50 tisuća radnika i radi s više od 3 tisuće dobavljača. 

Trebaju li oni strahovati za svoju egzistenciju zbog sankcija? O tome je u RTL Direktu govorio Fortenovin izvršni direktor Fabris Peruško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peruško je komentirao hoće li sankcije protiv Sberbanka ikako ugroziti poslovanje Fortenove, odnosno njezine radnike.

"Ako gledamo na koji način sankcije diraju Fortenovu bitno je razumjeti tri aspekta našeg poslovanja. Fortenova grupa je likvidna, poslujemo preko europskih banaka, lokalnih financijskih institucija, u tom smislu niti naši dobavljači i zaposlenici nemaju razloga za strah. Naše poslovanje na niti jedan način ne dodiruje ni VTB ni Sberbanku. Drugi dio, naša vlasnička struktura, VTB i Sberbanka su dva suvlasnika koja imaju manje od 50 posto vlasništva u gurpi. Drugi najveći vlasnik je grupa hrvatskih vlasnika, mi smo još tokom nagodbe u to vrijeme je Rusija, VTB i Sberbanka imali su sektoralne sankcije, u sam statut Fortenove smo ugradili da niti jedan suvlasnik kumulativno koji je pod sankcijama ne može imati više od 50 posto vlasništva. 2018. smo osigurali da taj problem nemamo", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da ono s čim se bore štediše nema veze s budućim događanjima u Fortenovi.

"Suvlasništvo Sberbanke u Fortenovi je u direktnom vlasništvu Sberbanke Rusija, a Sberbanka Europe je paralelna institucija koja nema veze s nama. Treći aspekt našeg poslovanja je kako se Fortenova financira. 2019. u svjetlu internih razgovora gdje smo u svjetlu trenutnih sektoralnih sankcija je bila intencija da se refinanciramo sa američkim fondom. Roll up smo vratili i refinancirali novom obveznicom i tada smo željeli da nam je glavni kreditor neki od američkih fondova. Ideja je bila da zbog suvlasništva dvije ruske banke, da bi smanjili rizik na grupu i da bi sustavi bio otporan na eskalacije. Materijalizirao se rizik i odluka se pokazala dobrom", kazao je Peruško. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i kojeg bi profila mogao biti budući suvlasnik Fortenove.

Image
povjerenik za Agrokor /

Peruško: 'Poslovanje Fortenova grupe je stabilno. Europski Sberbanku nema vlasničke veze s nama'

Image
povjerenik za Agrokor /

Peruško: 'Poslovanje Fortenova grupe je stabilno. Europski Sberbanku nema vlasničke veze s nama'

"U ovom trenutku to nije tema diskusije. U svjetlu prije četiri tjedna, radili smo na planovima kako će Sberbanka izaći iz suvlasništva. Najveći je fokus na tome kako će sankcije utjecati na Sberbanku i na VTB i o mijenjanju suvlasništva se ne razgovara. U manjinskom smo vlasništvu te dvije ruske banke i zbog toga nemamo rizik", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i koliko je Fortenova pogođena ovim sankcijama u smislu zabrane izvoza u Rusiju.

"Ne izvozimo. Ako gledamo kako rat u Ukrajini utječe na gospodarstvo, utječe one koji su vezani izvozno uz Ukrajinu i Rusiju što mi nismo. Kad hrvatska uvede euro, 80 posto prihoda Fortenove bit će u eurima, nemamo valutnog rizika. Jedina veza s Rusijom je suvlasništvo, ali na poslovanje to neće utjecat", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fortenova je prodala Ledo, Cibonin toranj, spominje se i prodaja Jamnice iz portfelja, Perušku je postavljeno pitanje što je sljedeće.

"Ako se vratimo korak nazad. Na početku 2019. kad se implementirala nagodba vjerovnika Agrokora bili smo kompanija koja je bila otprilike 7,2 puta više duga imala nego jednogodišnja operativna dobit. Refinancirali smo roll up kredit i cilj poslovanja je bio da se zaduženost smanji. Način je bio prodaja svih neosnovnih djelatnosti, prodaja tornjeva, jahti. Da bi napravili skok orali smo identificirati osnovnu djelatnost koju moram poradit, odluka je pala na Ledo i Frikom. U poziciji smo da se možemo normalno zadužiti, pozicija za pregovore je bolja nego tada", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iduće godine na naplatu stiže obveznica od preko milijardu eura, kojom su refinancirali skupi roll up kredit. Peruško je kazao da će do tada to srediti.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo