Evo za koga bi Hrvatska glasovala da su danas predsjednički izbori

Predsjednički izbori trebaju se održati za otprilike 180 dana ili krajem prosinca.

14.6.2014.
20:39
VOYO logo

Dnevnik Nove TV, nakon što je HDZ objavio kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović, donio je prvo istraživanje što birači misle o njoj, ali i predsjedniku Josipoviću. Istraživanje agencije Ipsos Puls je provedeno u posljednja dva dana na 687 građana telefonskim putem .

Predsjednik Josipović u ovom trenutku uživa potporu 50,3 posto birača. Njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, nakon što ju je HDZ istaknuo u utrci za Pantovčak, može računati na 37,3 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neodlučnih birača je u ovom trenutku 12,4 posto.

Kada bi se izuzeli neodlučni birači, tada predsjednik Josipović uživa potporu 57 posto birača, a Kolinda Grabar Kitarović njih 43 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Josipović iznadprosječnu potpru birača uživa među ženskim biračima i biračima starijima od 60 godina. Iznimno je popualran među biračima Sjeverne Hrvatske te Primorja i Istre.

Kolinda Grabar Kitarović pak iznadprosječnu potporu ima među muškim biračima, biračima od 45 do 60 godina života, a popularnija je u Dalmaciji.

Čini se da je ovo dvoje kandidata podijelilo biračko tijelo na lijevo i desno. Predsjednik tako ima značajnu potporu među biračima Kukuriku koalicije, biračima OraH-a, te Laburista.

Kolinda Grabar Kitarović pak uživa potporu svog HDZ-a, te ima značajnu potporu Saveza za Hrvatsku, ali i među biračima ostalih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, 20 posto birača HDZ-a svoj bi glas dalo predsjedniku Josipoviću, a samo 2 posto birača Kukuriku koalicije glasovalo bi za Kolindu Grabar Kitarović.

Kada se biračima ponude neke karakteristike, predsjednika označavaju kao vještog političara. Zatim kao odlučnog i iskrenog. Smatraju ga i borcem protiv korupcije, obrazovanog te osobom koja razumije malog čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda Grabar Kitarović je kandidatkinja koji se razumije u vanjsku politiku i obranu. Birači je ocjenjuju kao osobu koja je odlučna i nekorumpirana. Smatraju je kandidatkinjom koja je borac protiv korupcije te iskrena.

Upravo su poštenje, radišnost i obrazovanje karakteristike koje birači kod oboje kandidata podjednako ističu.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo