EVO TKO I NA KOJI NAČIN UPRAVLJA NAŠIM MIROVINAMA: / HZMO ženu s presudom za prekršaj plaćao povećim mjesečnim iznosom

Image
Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Renata Gecan Milek pravomoćno je osuđena 2018. godine sa 10.

6.8.2020.
22:40
Željko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Renata Gecan Milek je od 1. srpnja prošle godine do nedavnog imenovanja u upravu Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva (MOD) na ugovor o djelu i bez ikakvog objašnjenja osim reference o izradi Poslovnog plana, od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dobila ukupno 200.000 kuna, odnosno 20.000 kuna mjesečno, doznaje Večernji. Osim izrade Poslovnog plana, Gecan ima i reference iskustva rada u jednom investicijskom društvu, ali i sudsku presudu iz 2018. zbog prekršaja vezanih uz prekoračenje izloženosti imovine Raiffeisen Investa obveznicama Nexea.

"Renata Gecan Milek od 1. srpnja 2019. vanjska je suradnica HZMO-a zadužena za razvoj i implementaciju strategije osnivanja MOD-a, izradu nacrta poslovnih politika, poslovnih planova i ostale aktivnosti. U skladu s tim sklopljen je ugovor o djelu na iznos od 20.000 kuna mjesečno (neto), što je u skladu sa standardima financijske industrije, iskustvom i traženim referencama", potvrdili su iz HZMO-a te istaknuli da zakon ne zahtijeva raspisivanje javnog natječaja za upravu MOD-a te da je Hanfa ustvrdila da ona ispunjava sve uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pasivno prekoračenje

No, ista ta Hanfa je protiv Gecan Milek još 2012. pokrenula postupak na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu koji je rezultirao presudom po kojoj je Raiffeisen Invest kažnjen sa 50.000, a ona sa 10.000 kuna. Po svemu sudeći, dobro su prošli, jer je dio optužnice otišao u zastaru, a Hanfa se, za razliku od drugih sličnih slučajeva, nije niti potrudila ovaj javno obznaniti na internetu.

"Tijekom cijelog postupka aktivno smo sudjelovali na svim ročištima te u konačnici pravno možemo uzeti u obzir samo konačnu presudu. Drugih prekršajnih ili kaznenih pravomoćnih presuda protiv gospođe Gecan Milek nema", rekli su u Hanfi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki prekršajni sud u presudi navodi da je nedvojbeno utvrđena krivnja za prekršaj te da okolnosti u žalbi nisu takve da bi se okrivljenici mogli osloboditi za prekršaje koji se odnose na poštivanje ograničenja ulaganja u vrijednosne papire istog izdavatelja, što Hanfa istodobno naziva "pasivnim prekoračenjem".

"S obzirom na značaj i primarno tehničku narav prekršajnog propusta i da je proteklo gotovo 10 godina od počinjenja prekršaja kao i činjenice da se radilo o solidarnoj odgovornosti gospođe Gecan Milek zajedno s ostalim osobama ovlaštenim za zastupanje, Hanfa je procijenila da to ne može biti zapreka za odgovorno upravljanje mirovinskog društva u budućnosti", uvjereni su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solidarna odgovornost

Na isti se argument poziva i HZMO, što je u suprotnosti s pravorijekom Visokog prekršajnog suda. Zastara je, naime, nastupila za stavke iz članaka 30. i 47. Zakona o investicijskim fondovima, za koje je Gecan Milek osuđena, a koji se odnose na nepoštovanje procedure dužnosti vezane uz poslovanje, posredovanje u kupnji i prodaji vrijednosnih papira i nepoštovanje ograničenja ulaganja.

Iako svi građani imaju pravo na rehabilitaciju nakon sudskih postupaka, ona bi prema Prekršajnom zakonu trebala nastupiti tri godine od pravomoćnosti presude, što je u ovom slučaju tek 1. ožujka 2021. Odluka o osnivanju MOD-a donesena je pak 5. lipnja 2019. No, s obzirom na to da se u Hanfi pozivaju na solidarnu odgovornost, a da je RBA Gecan Milek nakon pokretanja postupka nagradila foteljom direktorice privatnog bankarstva, čini se da odluka o upravljanju MOD-om nije bila isključivo njezina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje jest je li istodobno s rastom izložnosti obveznica u investicijskom društvu, ona istovremeno padala u banci. Unutar RBA postoje i drugi fondovi u koje su se obveznice mogle prebaciti, no u MOD-u, koji također ulaže u obveznice, nema prelijevanja, pa bi u sličnom slučaju odgovornost opet mogla biti "solidarna". U HZMO-u ionako kažu da je na Planu radila grupa stručnjaka; kojih i za koju cijenu - nije poznato.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo