JEDNI RADE ZA KIKIRIKI, A DRUGI.... / Objavili kolike su plaće u Čistoćama diljem Dalmacije: 'Vozači nas napuštaju jer drugdje mogu više zaraditi'

Image
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

'Plaće su male pa nam se događa da nas napuštaju vozači jer drugdje mogu zaraditi više'

5.4.2023.
17:38
Miroslav Lelas/PIXSELL
VOYO logo

Radnici splitske Čistoće nakon nekoliko sati štrajka odlučili su ga prekinuti.

Slobodna Dalmacija doznala je kako su plaće u zadarskoj Čistoći u srpnju 2022. povećane za 10 posto, a do tada su im se mjesečna primanja kretala od 5000 do 5500 kuna, dok su transportni su radnici imali oko 6000 kuna. Nedavnom novom sistematizacijom, koeficijenti terenskih radnika "Čistoće" uvećani su za dodatnih šest posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAPETOSTI U SPLITU /

Pao dogovor s radnicima Čistoće, prekida se štrajk! Nakon svađa i incidenata, štrajkaši pristali na ponuđenu povišicu

Image
NAPETOSTI U SPLITU /

Pao dogovor s radnicima Čistoće, prekida se štrajk! Nakon svađa i incidenata, štrajkaši pristali na ponuđenu povišicu

Usporedba Dubrovnika i Šibenika

U dubrovačkoj Čistoći ukupna prosječna primanja komunalaca, s ugovorenom dodatcima za 2022. godinu, iznosila su za radno mjesto čistač je 867 eura (6532 kune), a za pomoćnog radnika 968 eura (7293 kune).

Djelatnici šibenske komunalne tvrtke "Zeleni grad", koja obavlja poslove skupljanja otpada, na radnom mjestu higijeničara na sakupljanju otpada imaju neto plaću od 677 eura, za higijeničara na čišćenju otpada taj iznos je 662 eura, a za vozača 742 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki rade za kikiriki

Skupljanjem, prijevozom i odlaganjem komunalnog otpada na području Cetinske krajine bave se dvije tvrtke, pri čemu je ona veća "Čistoća Cetinske krajine" i taj posao obavlja za područje gradova Sinj i Trilj i općina Dicmo, Hrvace i Otok. Njihove plaće su mizerne.

"U "Čistoći Cetinske krajine" plaće su posljednji put povećane 2019. godine. Plaće su nedopustivo male. To sam jasno govorila dok sam bila djelatnica, a kažem i danas kada sam na dužnosti direktorice. Jedna od mojih prvih zadaća bit će nalaženje rješenja kako bi i naši zaposlenici imali koliko-toliko pristojnu plaću za posao kojega pošteno odrade

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izravnim poslovima skupljanja, odvoženja i odlaganja komunalnog otpada imamo oko 30 zaposlenih, vozača i radnika na vozilu. Plaća vozača početnika je 5000 kuna, odnosno 664 eura, a radnika na vozilu 610 eura. Uz to primaju topli obrok od 416 kuna, odnosno 55 eura i putne troškove čiji iznos ovisi o udaljenosti. Sve skupa malo pa nam se događa da nas napuštaju vozači jer drugdje mogu zaraditi više", kaže Kristina Šandrić, direktorica "Čistoće Cetinske krajine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo