Evo kakvo je stanje s GMO usjevima u Hrvatskoj

18.3.2014.
21:01
VOYO logo

Sve županije u Hrvatskoj proglasile su se slobodnima od genetski modificiranih organizama (GMO) i njihov razvoj trebao bi biti usmjeren na razvoj ekološke poljoprivrede čije bi proizvode mogli velikim dijelom plasirati na domaće tržište putem turizma, istaknuto je tom prilikom.

"Hrvatska ima Bogom dane uvjete da postane žitnica cijele EU jer ima između 700.000 i milijun hektara zemlje 'na ugaru', spremne za ekološku proizvodnju, koja bi se trebala sačuvati od GMO-a", istaknula je Katica Knezović sa zagrebačkog Učiteljskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedinjavanje takozvane "plave" i "zelene" Hrvatske

Hrvatska može imati poljoprivredu koja će veliki dio proizvoda iznijeti na tržište putem turizma, ujedinjavanjem takozvane "plave" i "zelene" Hrvatske, i poticati zapošljavanje razvojem malih poljoprivrednih gospodarstava.

"Ako ne dopustimo uvoz genetski modificiranog sjemena, imamo sve uvjete za tradicionalnu ili konvencionalnu proizvodnju, a bilo bi šteta potrošiti tu prednost jer su druge zemlje uložile puno sredstava da bi svoja tla osposobila za ekološku proizvodnju", istaknula je Knezović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnica Sektora za biološku raznolikost i međunarodnu suradnju u zaštiti prirode u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode Ivana Jelenić podsjetila je na stajalište Vlade koja podupire prijedlog da se državama članicama EU dopusti samostalno odlučivanje o GMO-u.

Hrvatska je svojim Zakonom o GMO-u već propisala određena ograničenja za uvođenje u okoliš, odnosno za kultivaciju GMO-a. "Mi smo našim zakonom stroži od postojeće direktive EU, pa ako bi se na razini EU donijela takva odluka, u Hrvatskoj se ne bi ništa promijenilo jer bi i dalje ostala zabrana uvođenja GMO-a u svim županijama", ustvrdila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Situacija je čista'

Valerije Vrček sa zagrebačkog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta istaknuo je da niti jedan GMO proizvod ni usjev nije dobio dozvolu za uvoz, proizvodnju ili promet na hrvatskom tržištu.

"Situacija je čista, možemo reći da zakonski nema nikakvih GMO proizvoda u Hrvatskoj, pogotovo ne GMO usjeva. Sve ostalo pripada policiji", istaknuo je Vrček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo