EVO KAKO DRŽAVA ŠTITI DISKRIMINATORE HOMOSEKSUALACA: / Varaždinski fakultet mora bivšem gej asistentu platiti tek 40.000 kuna, on je najavio žalbu

Image
Foto: PIXSELL, Marko Jurinec

Diskriminirani gej asistent na varaždinskom fakultetu žalio se Ustavnom sudu zbog premale dosuđene odštete

14.9.2018.
14:59
PIXSELL, Marko Jurinec
VOYO logo

Bivši asistent na varaždinskom fakultetu, dr.sc. Dario Krešić, kojemu je varaždinski Općinski sud dodijelio odštetu od 40 tisuća kuna jer je na poslu bio diskriminaran na osnovi homoseksualne orijentacije, obratio se tužbom Ustavnom sudu jer smatra da je dosuđena odšteta preniska, prenosti 24 sata.

Naime, u prvoj tužbi takvog tipa u Hrvatskoj, 2012. godine varaždinski Općinski sud utvrdio je da je Krešić kao asistent na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, doista bio diskriminiran na radnom mjestu samo zato što je gej

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinski Općinski sud utvrdio je da je Dario Krešić, asistent na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, bio diskriminiran na radnom mjestu jer je gej. Tužba protiv FOI-ja zbog diskriminacije bila je prva tužba takvog tipa u Hrvatskoj. Krešić je podnio tužbu protiv fakulteta tvrdeći da je onemogućen u napredovanju u znanstvenom zvanju jer je gej te da je zbog toga također i predmet maltretiranja.

Profesora diskriminirali na fakultetu zato što je gej

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Profesora diskriminirali na fakultetu zato što je gej

Image

Profesora diskriminirali na fakultetu zato što je gej

Tražio je 250 tisuća, a dosuđenu odštetu od 75 tisuća smanjili su mu na 40 tisuća kuna

Nakon što je sud presudio u Krešićevu Korist on je zbog sve što je pretrpio tražio odštetu u iznosu od 250 tisuća kuna. Sud mu je prvo 2015. dosudio 75 tisuća kuna, a u najnovijoj presudi dodijeljena mu je odšteta od tek 40 tisuća kuna koju bi mu mu trebao platiti varaždinski Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta gdje je radio do 2013. godine, prije nego što je dao izvanredni otkaz i zaposlio se u Njemačkoj.

Dobacivali su mu da treba upotrebljavati kondome i ismijavali ga zbog ženskastog glasa

"Zaposlio sam se mjesec i pol dana prije nego što sam doktorirao u Njemačkoj i tada su mi obećali da ću, kada steknem zakonske uvjete, napredovati u zvanje docenta. Kad sam u rujnu prošle godine ispunio te uvjete, obavijestio sam o tome prodekana i tajnicu fakulteta koji su obećali da će od Sveučilišta zatražiti suglasnost za otvaranje radnog mjesta te da procedura traje 3 mjeseca. Dva mjeseca poslije, profesor i moj nadređeni Željko Hutinski pred više mi je ljudi dobacivao da trebam upotrebljavati kondome da ne dobijem sidu, a već je prije kolega Božidar Kliček parodirao moj glas kao ženskast. Angažirao sam stoga odvjetnika koji je poslao dopis dekanu Tihomiru Hunjaku da ga upozori na njihovo ponašanje i otad počinje blokiranje mog napredovanja", rekao je Krešić za 24sata prije osam godina prije nego što je uopće podigao tužbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog krize, navodno, nije bilo mjesta za zapošljavanje

"Objasnili su mi da nema radnih mjesta zbog krize, a zatim da ne znaju što bih na fakultetu trebao raditi. Čak sam sedam dopisa poslao upravi i u njima se raspitujem u kojoj je fazi moje napredovanje, ali ni na jedan nisu odgovorili. Javio sam se i u Rektorat, no i oni nisu odgovorili. Obratio sam se i sindikatu znanosti koji je zatražio očitovanje dekana Hunjaka, ali i oni su ostali bez odgovora. Raspisan je natječaj za 3 nova radna mjesta na koja sam se javio, ali su uvjeti bili prilagođeni drugim kandidatima", rekao je tada Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo