PREDSTAVLJEN DIZAJN / Otkriveno kako će izgledati hrvatske kovanice eura, Plenković: 'Bit će dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku'

Image

Na kovanici od 2 eura bit će karta Hrvatske, na 1 euru kuna, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na 5, 2 i 1 centu će glagoljicom pisati Hrvatska, objavio je Plenković

4.2.2022.
10:28
VOYO logo

Andrej Plenković predsjedao je 14. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Na sjednici su predstavljeni odabrani dizajni nacionalne strane hrvatskih kovanica eura i centa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada Hrvatska usvoji euro, na kovanicama će biti dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku", rekao je Plenković na početku sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kovanici od 2 eura bit će karta Hrvatske, na 1 euru kuna, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na 5, 2 i 1 centu će glagoljicom pisati Hrvatska, objavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvorangirane prijedloge prihvatilo je i Vijeće Unije, rekao je premijer i čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kovanici od dva eura bit će ugraviran i Gundulićev stih "O lijepa, o draga, o slatka slobodo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo da ćemo do ljeta imati probnih milijun kovanica od svakog apoena i potom krenuti u masovno kovanje", rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić te dodao da će cijela operacija stajati više od 10 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tema koja probudi emocije i domoljublje

"Ova tema kod svih pobudi i emocije i domoljublje i time je prožeta i ova sjednica", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

"Po pitanju ispunjavanja mjera nakon što smo ušli u mehanizam 2., cijeli tijek je u skladu s očekivanjima i nema kašnjenja. Formalni kriteriji i fiskalni dio i ono što je vezano uz cijene i inflaciju, pomno pratimo i nastojimo da i te kriterije ispunimo. Odluku Vijeća EU-a očekujemo u srpnju", kazao je ministar Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ribiću nedostaje točka u Gundulićevim stihovima

Sindikalist Vilim Ribić je kazao da mu nedostaje točka u Gundulićevim stihovima. Predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić je kazao da će razmotriti stavljanje točke, a da je zarez bio presitan za staviti.

"Velika mi je čast. To je sve što bih želio reći", kazao je dizajner Ivan Šivak i tim kratkim komentarom sve nasmijao, ali je pobrao i pljesak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povijesni trenutak koji nas čeka 1. siječnja 2023. godine treba biti kvalitetno pripremljen", kazao je u zaključku premijer Plenković.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo