stiže u ljekarne / Evo ih. Ovako će to izgledati. Direkt prvi testirao kućne testove. 'Prvo stižu ovi na štapić, a u ljeto oni na slinu'

U kutiji koja košta 75-85 kuna nalaze se tri stvarčice potrebne za testiranje: štapić za nos, reagens i test.

26.5.2021.
22:40
VOYO logo

Testovi za koronu, koje možete raditi sami, sutra stižu u ljekarne. Isti takvi testovi već mjesecima postoje u Austriji i Njemačkoj gdje ih je moguće dobiti i besplatno. U Hrvatskoj nažalost neće biti tako - test košta do 100 kuna. I zapravo ne služi ničemu, nego samo vama kao osobni orijentir. Kako se sam testirati na koronu zna Kristina Čirjak. 

Prvi kućni test u Hrvatskoj, prije nego stigne u ljekarne stigao je u Direktovu redakciju. U kutiji koja košta 75-85 kuna nalaze se tri stvarčice potrebne za testiranje: štapić za nos, reagens i test. Štapić ide u obje nosnice, ne treba ga duboko gurati, a važno ga je rotirati tri do četiri puta. Nakon toga se čeka rezultat. Potrebno je 15-20 minuta. I onda su rezultati gotovi.

Dugoočekivani test samo što nije na policama.

"Ujutro rano krećemo s distribucijom, stiglo je 10 tisuća, uskoro stiže 20 tisuća, najkasnije u petak će svaka ljekarna imati oprkrbljena s dovoljnom količmnom testa", rekao je Jakov Radošević, član Uprave Medike.

Ali s njim ne možete nikamo, on služi samo za osobnu informaciju. Ili eventualno ako ga zatraži organizator nekog eventa, svadbe i sličnih događanja.

"Test je namijenjen prvenstveno za osobne informacije....Isto ako tako ima simptome, a test negativna treba razmotiriti pcrs test...", priča Ivana Šipić, glasnogovornica HALMED-a. 

Ovo je je prvi test na slinu dostupan u Hrvatskoj. Iako je jednostavan lako se sami testirate, nije za kućnu upotrebu. U kutiji se nalazi 50 testova za profesionalnu uporabu. HZJZ je njegovu pouzdanost ocijenio s više od 90 posto. Odobren je i od Halemda. Užasno je brz potrebno je 5-10 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL doznaje /

U Hrvatsku stiže kućni test za koronavirus dostupan svima, evo koliko će koštati i gdje ćete ga moći kupiti

Image
RTL doznaje /

U Hrvatsku stiže kućni test za koronavirus dostupan svima, evo koliko će koštati i gdje ćete ga moći kupiti

Ako ga radite u poliklinici košta 250 kuna i nalaz vrijedi. I gotovo svima je draži nego guranje štapića u nos. Na testove za slinu na kućnu uporabu još čemo morati pričekati. U njemačkoj su oni svakodnevna praksa. Ljudi s testom mogu koristiti usluge restorana, otići na kavu ili pivo nakon sedam mjeseci i konačno sjesti i uživati.

Kućni test nigdje u Europi nije službeni dokument. samo osobni orijenti. U Hrvatsku stiže još 10-ak kućnih testova različitih proizvođača, bit će i onih na slinu. 

"U ljeto stižu na slinu, rekao je Radošević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo