SUD ZA LJUDSKA PRAVA ODBIO HERNADIJEVU TUŽBU PROTIV HRVATSKE: / Nisu mu povrijeđena ljudska ljudska prava

Image
Foto: PIXSELL

Europski sud za ljudska prava je zatražio od hrvatske Vlade dostavljanje sve dokumentacije iz slučaja Hernádi, uz što im je vjerojatno dostavljena i odluka Europskog suda u Luksemburgu,

26.9.2019.
13:16
PIXSELL
VOYO logo

Europski sud za ljudska prava odbio je zahtjev predsjednika uprave MOL-a, Zsolta Tamása Hernádija, kojeg je podnio protiv Republike Hrvatske zbog izrečenog istražnog zatvora i izdanog europskog uhidbenog naloga. Sud je zaključio da je Hernadijev zahtjev nedopušten i svoju je odluku proglasio konačnom, navodeći da Hernádi nije koristio iznesene argumente pred hrvatskim sudovima i nije iznio argumente koji bi opravdali povredu slobode kretanja, piše Večernji.

Europski uhidbeni nalog mu je izdan zbog kaznenog postupka zbog sudjelovanja u davanju 10 mlijuna eura mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu, čime je, prema optužnici, plaćena kontrola nad Inom. Sanader je zbog toga pravomoćno osuđen 2011., ali je Ustavni sud ukinuo presudu, pa se sada vodi novi postupak, a Hernádi je za sve optužen 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađari ignorirali hrvatske zahtjeve

Hrvatska je prije toga pokrenula istragu protiv šefa MOL-a te u tri godine četiri puta od mađarskih vlasti zatražila dokumente i Hernádijevo ispitivanje, što su ovi odbili, pozvavši se na nacionalne sigurnosne interese i njegovo ranije svjedočenje.

Uz europski uhidbeni nalog je 2013. izdana i "crvena tjeralica", zbog čega se Hernádi dvaput tijekom 2014. žalio Ustavnom sudu, koji mu je obje žalbe odbio. Zbog svega je tada donesena pravomoćna odluka da mu se sudi u odsutnosti. Hernádi se 2016. poslužio pravnim sredstvima kako bi izbrisao svoje ime s Interpolove tjeralice, iko ga je 13 zemalja upisalo u nacionalnu evidenciju o potragama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Angažirao jednog od najboljih

Europski sud za ljudska prava je zatražio od hrvatske Vlade dostavljanje sve dokumentacije iz slučaja Hernádi. Te su podatke vladajući vjerojatno podebljali odlukom Europskog suda u Luksemburgu, koji je odlučio da mađarske vlasti nisu smjele ignorirati europski uhidbeni nalog samo zbog toga što je u mađarskoj protiv njega obustavljena istraga.

Inače, Hernádijev zahtjev Europskom sudu za ljudska prava potpisao je londonski odvjetnik i bivši državni tužitelj, Michael O'Kane, koji je našoj javnosti poznat po zastupanju Ivice Todorića. On se smatra jednim od 10 najboljih svjetskih istražnih odvjetnika, a redovito se nalazi na listama najboljih britanskih i svjetskih pravnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo