EUROPSKA KOMISIJA ŽELI DA DRŽAVE ČLANICE PRIME VIŠE MIGRANATA: / Otkriveno kakav je stav zauzela Hrvatska

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell

Hrvatska migrantsku krizu koristi i da pokaže kako se može brinuti za granice kako bi ušli u schengenski prostor

6.12.2018.
8:49
Ilustracija: Pixsell
VOYO logo

Države članice Europske komisije danas će dobiti zahtjev od Europske komisije da ponude dodatne kapacitete za smještaj novih migranata, no Hrvatska će taj zahtjev odbiti.

Nova pravila za migrante

"Kao i dosad, naši su kapaciteti angažirani na zaštiti jedne od najdužih kopnenih granica Europske unije", tvrde izvori bliski Ministarstvu unutarnjih poslova, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnjem sastanaku ministara unutarnjih poslova, na kojem sudjeluje i hrvatski ministar Davor Božinović, povjerenik Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos najavit će pokretanje inicijative koja bi ublažila problem s novopridošlim migrantima. Naime, on će predložiti nove, privremene mjere koje bi mogle pomoći pri dogovoru država članica oko dubinske regulative - oko pravila koja kažu da azilanti moraju zatražiti azil u prvoj državi u koju stupe u EU te da su nakon toga i njena odgovornost.

Image
HRVATSKU JE ZAHVATILA HISTERIJA I LUDILO: /

Migranti se namjerno porežu i šire sidu, laži o silovanjima i jedna od luđih Pernarovih objava ikad

Image
HRVATSKU JE ZAHVATILA HISTERIJA I LUDILO: /

Migranti se namjerno porežu i šire sidu, laži o silovanjima i jedna od luđih Pernarovih objava ikad

U krizi nema pravila

Još od 2015. godine i migracijske krize pokazalo se kako u krizi takva pravila ne funkcioniraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija je već prije tražila način kako rasteretiti najpogođenije europske države migrantskog pritiska. Jedan od njihovih prijedloga nudili su koncept "prinudne solidarnosti" kojom bi se teret migranata manje-više ravnomjerno raspodijelio među državama, što su Mađarska, Češka, Slovačka, Poljska čvrsto odbile, a zemlje najvećeg pritiska migrantskog vala zatvaraju svoje granice i luke brodovima s migrantima.

Kako bi spriječila sve veći broj brodova koji spašavaju migrante i onda krstare od države do države, Komisija će predložiti da se takve situacije spriječe dobrovoljnim ponudama smještajnih kapaciteta za migrante i da države ponude druge vrste pomoći, poput jačanja čuvanja granica ili pak pomoći afričkim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veći plan Europske unije

S obzirom na to da je riječ o dobrovoljnim ponudama, u ovom trenutku nije jasno što će se dogoditi s državama koje odluče ignorirati plan Komisije.

Hrvatska u ovom trenutku i dalje prihvaća migrante iz centara u Grčkoj i Italiji te ih integrira u društvo, ali istodobno ne kritizira koje to odbijaju. Smatra se kako Hrvatska koristi migrantsku krizu kao vježbu da pokaže kako je spremna čuvati granice da se pridruži schengenskoj zoni, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo