EUROPA ZA TO JEDNOSTAVNO NIJE SPREMNA: / Zbog virusa se priča o mjeri koja bi mogla predstavljati veliki problem

Image
Foto: Claudio Furlan / LaPresse / Profimedia

Podatak da oko dvije trećine tvrtki osigurava svojim radnicima mobilne uređaje, prijenosna računala ili tablete zvuči obećavajuće, no vrag je u jednom detalju

16.3.2020.
9:41
Claudio Furlan / LaPresse / Profimedia
VOYO logo

Ideja da se ljudi samoizoliraju kako bi spriječio širenje koronavirusa kojeg zagovaraju mnoge službe mogao bi biti priličan problem za većinu Europljana jer uglavnom ne rade od kuće.

Prema posljednjim dostupnim istraživanjima, šest od 10 zaposlenih u Europskoj uniji nijednom nije radilo od kuće tijekom 2018., piše Bloomberg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Italiji, prvoj zemlji koja je uvela nacionalnu karantenu, 67% radnika reklo je da nikada ne radi na daljinu, a manje od četvrtine kućanstava ima pristup ultrabrzim širokopojasnim mrežama.

Sastav gospodarstva ključan

U nekim zemljama radnici više ovise o radnom mjestu zbog sastava gospodarstava. Proizvodnja daje otprilike polovinu njemačke proizvodnje, što ideju rada od kuće drastično otežava, a u nekim slučajevima i potpuno onemogućava. S druge strane, u Ujedinjenom Kraljevstvu proizvodnja čini oko 10% gospodarstva pa je rad od kuće daleko češći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad od kuće, ovisi i infrastrukturi koji se drastično razlikuje od države do države. Zemlje sa slabijom pokrivenošću brzog Interneta teško će zadržati produktivnost.

Vrag je u detalju

I same tvrtke igraju važnu ulogu. Otprilike dvije trećine tvrtki osigurava svojim radnicima mobilne uređaje, prijenosna računala ili tablete, navodi Eurostat. No vrag je u jednom detalju Eurostat daje podatke samo za tvrtke s najmanje 10 članova osoblja, a 90% poslovanja u Europi čine manje tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zaposlenici koji rade od kuće može biti privremeno rješenje za izvanredna stanja za brojne tvrtke, posebno u poslovnim uslugama. Ali za većinu od 17% Europljana koji rade u prerađivačkoj industriji, 7% u građevinarstvu i 14% u trgovini i 5% u hotelima i restoranima, ova opcija neće biti dostupna“, ističe Maeva Cousin za Bloomberg Economics.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U ISTRI ZATVARAJU ŠKOLE, U CIJELOJ ZEMLJI OTKAZUJU SE DOGAĐAJI S VIŠE OD 100 LJUDI; /

Putnike s trajekta prebacili u splitsku karantenu

Image
U ISTRI ZATVARAJU ŠKOLE, U CIJELOJ ZEMLJI OTKAZUJU SE DOGAĐAJI S VIŠE OD 100 LJUDI; /

Putnike s trajekta prebacili u splitsku karantenu

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo