Suluda pitanja koja očekuju kandidate za poslove u EU

Europski ured za izbor osoblja raspisao je prvi natječaj za 152 hrvatska državljanina koji žele raditi kao EU birokrati.

13.8.2012.
9:46
VOYO logo

Nakon ulaska u EU, ono što može očekivati je pravi egzodus Hrvata 'trbuhom za kruhom'. Mnogi će se htjeti uhljebiti u fino plaćenoj EU birokraciji, ali ono što mogu očekivati jest da će nad nimalo logičnim testovima za ta radna mjesta muku mučiti devet mjeseci, pa i ako sve prođu, zaposlenje će biti neizvjesno.

Evo nekih pitanja koja vas čekaju u EU testovima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje prvo - odlazite na godišnji odmor pa izračunajte koliko kemijskih olovaka, spajalica i paketa papira morate naručiti za kolege iz ureda dok vas nema?

Pitanje drugo - sutra putujete iz Birminghama na sastanak u Dublin, a smijete koristiti samo vlak, taksi i trajekt. Izračunajte koliko dugo smijete ostati na sastanku da se stignete vratiti istog dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje treće - radite na projektu do dugo u noć i molite kolege da ostanu s vama. Oni vas odbijaju, kako ćete ih nagovoriti da vam pomognu?

Devet mjeseci torture

Europski ured za izbor osoblja (EPSO) raspisao je, naime, prvi natječaj za 152 hrvatska državljanina koji žele raditi kao EU birokrati. Iako se za sada traže prevoditelji, pravnici lingvisti i konferencijski prevoditelji, u rujnu se očekuju dodatna mjesta za administratore, piše Jutarnji list. Predviđa se da bi do 2014. oko 600 Hrvata radilo u Bruxellesu ili Luxembourgu za plaće od 1.700 do 5.500 eura mjesečno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selekcijski postupak je težak i traje oko devet mjeseci, a razne agencije preko svojih stranica nude ispite za pripremu koji se, jasno, plaćaju u rasponu od oko 35 do 300 eura. Prvo se kreće s online treninzima, nakon čega slijede predselekcijski ispiti. Treći korak su razgovori za posao u Centru za procjenu. Oni koji prođu i tu prepreku dolaze na široki popis za zapošljavanje, s kojeg samo dio kandidata pozovu da postanu EU birokrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo