ZABRANJEN ZAHVAT /

Estetika po mjeri ministra Gorana Marića: na zgradu u zaštićenoj zoni grada ministarstvo stavilo PVC stolariju

Za promjenu prozora i balkonskih vrata građani tako moraju tražiti odobrenja Ministarstva kulture i Ureda za zaštitu spomenika, a isto je trebao učiniti i ministar Goran Marić

6.2.2018.
18:34
VOYO logo

Na jednom drvena, a na drugom PVC stolarija. Prvi u skladu sa stručnim i estetskim kriterijima, a drugi ne. Iako iza njega sjedi ministar državne imovine Goran Marić. "U svakom slučaju neprimjereno. Nije po pravilima struke da se u donjem, užem centru gradu mijenja stolarija u PVC stolariju.

Ovdje se radi o jednom parcijalnom zahvatu sa materijalom koji je neprimjeren i mislim da tu struka nije bila pitana o tom zahvatu", kazao je Alan Braun, arhitekt i predavač na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A trebala je biti. Jer prozore i balkonska vrata u zaštićenoj zoni jezgre grada zabranjeno je mijenjati bez odobrenja Ureda za zaštitu spomenika kulture dok je za zgrade izgrađene šezdesetih potrebna i dozvola Ministarstva kulture. Ministrovi susjedi u Dežmanovoj ulici - razočarani. 

"Loše je, ako se ne poštuju pravila koja bi morala biti jednaka za sve. I za stanovnike i za ministra. Zgrada je zgrada, a sad tko je unutra to je sasvim irelevantno", tvrdi Živa Benčić-Primc

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bi rekao ne, ne bi smjelo tako biti, oni bi se prvi trebali držati propisa, ali izgleda da kod nas u Hrvatskoj nije baš tako. Ja se držim! Moji su prozori još uvijek drveni, samo su pofarbani", tvrdi Darko Dragojlović

Jesu li ministarstvu dopustili ovakve radove iz gradskog Ureda za zaštitu spomenika kulture do zaključenja  priloga nisu odgovorili. Drvena stolarija, tvrde iz ministarstva, bila je u iznimno lošem stanju. Nije štitila od prodora vlage i kiše, a rad u pojedinim prostorijama je, kako kažu, bio ugrožen. Baš zato su dotrajalu odlučili žurno zamijeniti novom, ali ne drvenom nego PVC stolarijom. 

Arhitekt Braun već godinama se bavi upravo zaštitom i obnovom kulturnih dobara i tvrdi da procedura dobivanja dozvole traje 30-ak dana.

"Prema tome, morali su se obratiti Gradskom zavodu i mislim da bi zavod vrlo brzo u konzultaciji s projektantom došao do rješenja koje bi bilo puno povoljnije nego ovo koje danas imamo u Dežmanovom prolazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jača bi trebala biti naša inspekcija koja bi takve poteze zapravo momentalno kažnjavala i onda mislim da bi bilo puno manje takvih samovoljnih istupa", tvrdi arhitekt Braun. Pa možda ne bi bilo ni PVC stolarije u Dežmanovoj na broju 10. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo