cvrtila o turskom predsjedniku / 'Erdogan s izbjeglicama ucjenjuje Europu, a Turska će imati veliku ulogu u novom poretku'

Erdogan je stigao u posjet Hrvatskoj kao članici EU koja se obvezala prihvatiti dio sirijskih izbjeglica iz Turske

26.4.2016.
19:13
VOYO logo

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sletio je u utorak oko 15 sati u zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman.

Erdogan je stigao u posjet Hrvatskoj kao članici EU koja se obvezala prihvatiti dio sirijskih izbjeglica iz Turske u sklopu kontroverznog plana o zaustavljanju ilegalne imigracije u Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kitarović poručila kako hrvatska podržava put Turske u EU /

Erdogan: 'Moramo poboljšati gospodarsku suradnju, zasad ne vidim veliki potencijal'

Image
Kitarović poručila kako hrvatska podržava put Turske u EU /

Erdogan: 'Moramo poboljšati gospodarsku suradnju, zasad ne vidim veliki potencijal'

Gost u studiju RTL-a Danas bio je stručnjak za međunarodne političke odnose Vlatko Cvrtila, koji je prokomentirao Erdoganova politička stajališta i izbjegličku krizu te odnose s Hrvatskom. 

Prijateljstvo s Turskom bilo je naglašeno i u godinama međunarodne izolacije. Turska nije Hrvatskoj okretala leđa, pokojni predsjednik Demirel bio je jedini predsjednik koji je došao na ispraćaj pokojnog predsjednika Tuđmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je, od osamostaljivanja RH nekako se činilo da je Turska izvan europskog prostora, ona je iskazivala velikog razumijevanje za hrvatsku politiku, što se pokazalo u činjenici da je pokojni predsjednik Demirel došao u vrijeme dok je Hrvatska bila usred velike međunarodne izolacije. Ali i svi kasniji predsjednici, premijeri i brojni ministri iskazivali su toplinu koja nije uobičajena u međunarodnim odnosima s Hrvatskoj i šteta što se to nije iskoristilo za razvoj boljih ekonomskih odnosa."

Turska je u međuvremenu postala ekonomski div, a sada spletom okolnosti i politički div. Što se to događa sa Europskom unijom? Je li kasno shvatila snagu Turske ili je namjerno ignorira jer ne želi imati muslimansku zemlju u srcu Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je što se radi o zajednici država, EU nije jedna samostalna država koja bi imala jasnu politiku, države koje vode glavnu riječ imaju primjedbe na tursku politiku. Turska je danas moćna država koja ima jasan koncept svoje vanjske politike. Čini se da će u tom europskom trokutu Europske unije, Rusije i Turske upravo Turska imati jednu od glavnih uloga u upravljanju novim poretkom u Europi, ali i na Bliskom istoku."

Ima li Erdogan snage i mudrosti da sve ovo izdrži, on je kontroverzna osoba što se tiče slobode medija i civilnog društva, no ima otvorenu frontu Kurdima i otvoren odnos s Putinom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On ima puno izazova, kad mu se bližio mandat premijera, on je jasno izjavio svoje stavove i preuzeo predsjedničku funkciju, iako su njegovi stavovi bili nejasni, a odnosi s Rusijom naglo su zahladili nakon obaranja ruskog aviona."

Trenutno se u Turskoj nalazi 2,7 milijuna izbjeglica, dakle u rukama drži stabilnost Europe, a sukladno svojim političkim potrebama on otvara slavinu i pušta izbjeglice u Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, on time ucjenjuje Europu, Turci su već zaprijetili da će, ukoliko se sporazum s EU na neki način prekrši, pustiti sve izbjeglice prema Europi što je jedna od najvećih prijetnji prema EU dosad."

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo