Dijana Mayer u RTL-U DANAS /

Epidemiologinja iz HZJZ-a za RTL: 'Jedino s cjepivom možemo pomoći građanima da se bolest spriječi'

O početku cijepljenja protiv koronavirusa u RTL-u Danas govorila je epidemiologinja iz HZJZ-a Dijana Mayer

26.12.2020.
18:40
VOYO logo

O početku cijepljenja protiv koronavirusa u RTL-u Danas govorila je epidemiologinja iz HZJZ-a Dijana Mayer. 

Na pitanje kako pridobiti građane da se cijepe, odgovorila je da je teško reći. "Ono što nam govore brojke i koliko često u posljednjih sedam mjeseci pričamo o bolesti, mislim da je većini građana jasno koliko je bolest ozbiljna i kako je cjepivo zasad jedina prava stvar i vrijedno postignuće s kojima možemo pomoći građanima da se bolest spriječi", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prvoj pošiljci smo dobili 9750 doza cjepiva, a očekujemo da ćemo to potrošiti za nekoliko tjedana. Prema planu i programu cijepljenja HZJZ-a u prvom redu cjepivo je namijenjeno najrizičnijim građanima, a to su korisnici Domova za starije i nemoćne i djelatnici koji tamo rade te zdravstveni djelatnici", kazala je i dodala da se druga doza treba primiti nakon tri tjedna, odnosno 21 dan. "Nakon toga mogu reći da su zaštićeni", dodala je.

Otkrila je da zasad imaju najavljeno da bi nove doze cjepiva trebale stići oko 28. prosinca, a treća pošiljka početkom siječnja, odnosno 4. siječnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što kažu podaci i informacije o nuspojavama, kazala je da "kao i za svaku stvar postoje nuspojave koje su blage i rijetke". "Nuspojave su glavobolje, malaksalost i bol na mjestu uboda, oteklina, mialgija i opća slabost. No, to su sve nuspojave koje za dva ili tri dana prođu", rekla je. 

Naglasila je da su nuspojave slične onima kod drugih cjepiva ili lijekova. "Sve nuspojave se moraju zabilježiti. Zato imamo saznanja o nuspojavama. Kada pacijent kaže da ga je boljela glava nakon cjepiva, to se mora zapisati kao nuspojava", kazala je. 

Cilj je da se procjepi 70 posto građana. "Bilo bi idealno kada bi što više, ali bili bi zadovoljni sa 70 posto. Uz veći postotak procijepljenosti javlja se kolektivni imunitet pa i oni koji se ne mogu cijepit će biti zaštićeni. Cijepljenjem sebe štitimo i druge", rekla je. 

Otkrila je da će sada cijepiti epidemiolozi i liječnici koji skrbe o štićenicima Doma za starije i nemoćne, a potom i obiteljski liječnici.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo