NAKON ŠTO JE PROCURIO DOKUMENT /

Ministarstvo mora: 'Provodimo neovisnu istragu o nesreći broda Lastovo'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Prema dokumentu koji je u utorak dostavljen medijima, tročlani tim Ministarstva mora, prometa i infrastrukture proveo je u kolovozu upravnu istragu i izradio Nacrt završnog izvješća o provedenoj upravnoj istrazi pomorske nesreće broda Lastovo

8.10.2024.
18:33
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provodi neovisnu istragu o pomorskoj nesreći broda Lastovo te će o rezultatima javnost biti izvještena kada istraga bude završena, priopćili su u utorak iz tog Ministarstva.

Time su se iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kratko osvrnuli na današnje medijske napise o istrazi pomorske nesreće broda Lastovo, u kojoj su u kolovozu poginula tri člana posade, a jedan je teško ozlijeđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dokumentu koji je u utorak dostavljen medijima, tročlani tim Ministarstva mora, prometa i infrastrukture proveo je u kolovozu upravnu istragu i izradio Nacrt završnog izvješća o provedenoj upravnoj istrazi pomorske nesreće broda Lastovo, u kojem se razmatra odgovornost i moguće prekršajne prijave protiv predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Sopte.

Image
ISCURIO DOKUMENT /

Objavljeni rezultati istrage tragedije na Lastovu: Oglasili se iz Jadrolinije

Image
ISCURIO DOKUMENT /

Objavljeni rezultati istrage tragedije na Lastovu: Oglasili se iz Jadrolinije

Do objave teksta, iz Ministarstva nisu potvrdili niti opovrgnuli autentičnost tog dokumenta na 36 stranica, koji je danas dostavljen i objavljen medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što stoji u nacrtu izvješća?

U nacrtu izvješća se naglašava da „dokument predstavlja pregled mogućih prekršaja čiji se postupak može pokrenuti isključivo nakon donošenja odluke DORH-a u smislu pokretanja kaznenog postupka protiv osoba uključenih u nesreću, stoga se i naslovljava kao "nacrt".

Navodi se da je utvrđeno da predsjednik Uprave nije uspostavio sustav upravljanja sigurnošću (ISM) kako je propisano, da je u cijelosti odgovoran za taj sustav te se protiv njega predlaže pokretanje prekršajnog postupka. 

Pokretanje prekršajnog postupka predlaže se protiv predsjednika Uprave i u vezi održavanja broda te se citira Pomorski zakonik i navodi kako „proizlazi da je predsjednik Uprave u cijelosti odgovoran za sustav održavanja svih brodova kompanije, uključujući i brod Lastovo".

Prema dokumentu, odgovornost članova posade u vezi nesreće broda Lastovo nije utvrđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dijelu o odgovornosti Hrvatskog registra brodova (HRB), zaključeno je da HRB ne obavlja pregled broda i prosudbe ISM sustava prema svim pravilima te da treba provesti dodatni pregled broda i postupak provjere ISM sustava Jadrolinije i broda Lastovo.

Pomorski zakonik ne predviđa prekršajne odredbe za neobavljanje poslova pa se u Nacrtu naglašava kako je potrebno razmotriti dodatne aktivnosti u nadzoru HRB-a, koje mogu uključivati i potpuno ili djelomično oduzimanje ovlasti za statutarnu certifikaciju pomorskih objekata RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U smislu prekršajne odgovornosti, u slučaju da DORH ne donese odluku o pokretanju kaznenog postupka protiv osoba uključenih u pomorsku nesreću, Ministarstvo mora pokrenut će odgovarajuće prekršajne postupke, navedeno je u Nacrtu, koji sadrži pregled poduzetih radnji, karakteristike broda, svjedodžbe, saslušanje članova posade, detaljan opis nesreće i ostalo.

Iz Jadrolinije su priopćili da u ovom trenutku nisu u posjedu nikakvog službenog rješenja, dokumenta o istrazi ili nacrta izvještaja o kojemu je riječ, da su u rujnu provedene dvije dodatne vanjske prosudbe ISM-a od strane HRB-a, uz nazočnost predstavnika Ministarstva, Uprave za sigurnost plovidbe i Lučke kapetanije Rijeka, da nisu pronađeni značajni nedostaci provođenja ISM-a u glavnom uredu Jadrolinije i na brodu „Lastovo“ te da isti u posve funkcionira. Iste zaključke Jadrolinija je dobila iz nalaza i prijašnjih godina, naglasili su.

POGLEDAJTE VIDEO: Strašne snimke s mjesta tragedije: višetonska rampa pala na mornare

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo