EPIDEMIOLOGINJA DALA ODGOVOR NA KLJUČNO PITANJE: / Evo kad će osobe cijepljene protiv koronavirusa steći imunitet

Image
Foto: Profimedia

Epidemiologinja i voditeljica Odjela za respiratorne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Goranka Petrović objasnila je da ljudi cijepljeni protiv koronavirusa neće imunitet steći odmah,

6.12.2020.
8:29
Profimedia
VOYO logo

Prve od 5,6 milijuna naručenih doza cjepiva trebale bi u Hrvatsku stići oko ili iza Nove godine, a u javnosti se sve više raspravlja o tome kako se koje cjepivo primjenjuje i koje nuspojave ima. Epidemiologinja i voditeljica Odjela za respiratorne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Goranka Petrović pojasnila je neke ključne detalje. Ključan je onaj o trajanju imuniteta.

"Prema dostupnim podacima, tri cjepiva (Pfizer/BioNtech, Moderna i AstraZeneca) primjenjivat će se u dvije doze. Za cjepivo Johnson&Johnsona, barem za sada, izgledna je jedna doza. Ne znamo koliko će biti dugotrajna ta zaštita, može se pretpostaviti da će trajati barem nekoliko mjeseci, ali hoće li se trebati docjepljivati ili cijepiti svake godine, kao kad je riječ o gripi, to ćemo vidjeti", rekla je Petrović za Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLAN ZA CIJEPLJENJE I ŠTO PRVO SLIJEDI: /

Beroš, Capak i Markotić: 'Da, spremni smo se cijepiti pred kamerama'

Image
PLAN ZA CIJEPLJENJE I ŠTO PRVO SLIJEDI: /

Beroš, Capak i Markotić: 'Da, spremni smo se cijepiti pred kamerama'

Čekanje na imunitet

Istaknula je da cijepljena osoba neće odmah dobiti imunitet na koronavirus, već će ga steći kroz nekoliko tjedana nakon cijepljenja. "Obično prva doza služi kao 'priming', čime se započinje imunološki odgovor koji je više nespecifičan, dok se davanjem druge doze osigurava dodatna aktivacija stanica imunološkog sustava, koja će osigurati stvaranje specifičnih protutijela i mobiliziranje stanične imunosti, s ciljem stvaranja takozvanih memorijskih B i T limfocita koji omogućavaju brz i specifičan imunološki odgovor u slučaju da se cijepljena osoba susretne s pravim SARS-CoV-2 virusom", pojasnila je epidemiologinja te potom usporedila cjepivo protiv koronavirusa s onim protiv gripe, ali i drugima.

Zaštita varira

"Kod, primjerice, cjepiva protiv gripe treba proći oko dva tjedna da bi cjepivo zaista djelovalo i osoba u međuvremenu može dobiti gripu. Osoba nije zaštićena onog trenutka kada primi cjepivo. Za većinu cjepiva koja se primjenjuju u jednoj dozi odgovarajući imunološki odgovor u imunokompetentne osobe očekuje se nakon dva do tri tjedna, ali on je različitog trajanja, ovisno o kojoj je vrsti cjepiva riječ. S obzirom na to da trajanje zaštite varira od cjepiva do cjepiva, tako su različiti i potreba docjepljivanja i razdoblje nakon kojeg se osoba treba docijepiti. Recimo, protiv gripe se cijepi svake godine, protiv tetanusa svakih deset godina, dok se za osobe koje su primile dvije doze cjepiva protiv ospica smatra da su najvjerojatnije doživotno zaštićene", zaključila je epidemiologinja Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenica objašnjava sve o cjepivu: Kako djeluje, zašto je testiranje skraćeno i što slijedi kada jednom stigne

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo