kada će posjetiti hrvatsku? / Ekskluzivno za RTL: premijer Plenković s nama je podijelio dojmove nakon sastanka s papom

'Bilo je jako lijepo. Papa Franjo je zaista topao, iskren, pun posebne energije. Bio je to krasan događaj i jer sam bio sa svojom obitelji'

7.10.2017.
18:37
VOYO logo

Hrvatski premijer AndrejPlenković prije podne susreo se s papom Franjom u Vatikanu. Na audijenciju kod Svetog oca Plenković je stigao sa suprugom, djecom i punicom, kao i sa izaslanstvom. Imali su dvadetsetak privatnih minuta u kojima su kamere bile isključene, a potom su izmjenili službene poklone.

Premijer Plenković je nakon susreta bio optimističan, a detalje samog razgovora podjelio je s RTL-om

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kažete nakon sastanka?

"Bilo je jako lijepo. Papa Franjo je zaista topao, iskren, pun posebne energije. Bio je to krasan događaj i jer sam bio sa svojom obitelji. Za poruke koje smo čuli to su poruke ohrabrenja. Očekuje i papa Franjo i Sveta stolica aktivnu ulogu Hrvatske u našem dijelu Europe, svijeta. Razmijenili smo stajališta o ključnim i globalnim pitanjima, procesu europske intergracije, stabilnosti, svemu onome što u ovom trenutku su ključni izazovi za svijet, Europu i Hrvatsku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuli ste obitelj - što oni kažu?

"Jako su zadovoljni, to su trenuci koji se vječno pamte. A ovi mali će jedan dan biti jako sretni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kažete na njegov dolazak u Hrvatsku?

"Vjerujem da će do toga doći. U svom pontifikatu je odlučio da pastoralni posjeti imaju svoju misiju u zemljama u kojima je kriza ili gdje nije dominantno katolično stanovništvo. Ta poruka nade, optimizma, rješavanja problema je njegova glavna vokacija. Hrvatska spada među one zemlje koje su privržene i papi Franji i Svetoj stolici i naravno da ćemo i mi doći na red. Bilo bi za nas idealno ukoliko bi se to dogodilo i u kontekstu dovršetka procesa kanonizacije blaženog kardinala Alojzija Stepinca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Realan vremenski period u kojem bi se to moglo dogoditi?

"U ovom trenutku sam sklon reći da sam zadovoljan dojmom koji Sveti otac ima nakon rada komisije. Vatikanski državni tajnik posjetit će Hrvatsku krajem mjeseca i vjerujem da ćemo čuti detaljnije ocjene s njegove strane, a kada razgovarate sa Svetim ocem onda je važno da steknete pozitivan dojam, a to sam nedvojbeno siguran da je tako".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo