NAJOPSEŽNIJI SLUČAJ U POVIJESTI / EKSKLUZIVNO RTL Danas u prostoriji osječkog suda zatrpanoj spisom o Zdravku Mamiću

Dokazna dokumentacija samo za takozvani slučaj "Mamić 2" nalazi se na 64.200 stranica

25.10.2019.
19:02
VOYO logo

Uz dozvolu osječkog Županijskog suda RTL je ekskluzivno dobio priliku ući u prostoriju gdje se čuva dokazna dokumentacija prikupljena u istrazi koja je prethodila suđenju Zdravku Mamiću.

Slučaj nogometnog moćnika, bivšeg savjetnika u NK Dinamu, najopsežniji je u povijesti suda. Koliko je proces velik, potvrđuje i to da su gomile materijala samo za drugu od triju optužnica Zdravku Mamiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumentacija na 64.200 stranica

Homerova Ilijada i Odiseja objavljena je na 1170 stranica, a dokazna dokumentacija prikupljena u istrazi, samo za  takozvani slučaj "Mamić 2" na 64.200 stranica. Tereti ga se da je sklopu zločinačkog udruženja Dinamo oštetio za oko 200 milijuna kuna.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na Županijskom sudu nikada nismo imali ovako opsežan predmet nakon podizanja optužnice", kazao je glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac.

Nikada u povijesti cijela jedna soba na sudu nije bila potrebna za ovoliku dokumentaciju. Dok se Homer služio epovima, na sud pristižu drugačije forme. "40 tomova i 133 registratora. To vam je otprilike 64.200 stranica. To je ono što je bilo do podizanja optužnice. Koliko će na kraju stranica biti to ćemo vidjeti", kaže Rožac i potvrđuje da je moguće da bude još 10, 20, 30 tisuća stranica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mamić se potužio da su zbog prebacivanja suđenja u Osijek potrošeni milijuni kuna

Zdravko Mamić se potužio se kako su zbog prebacivanja slučaja u Osijek potrošeni milijuni kuna. I to još prije no što je prebjegao u Bosnu i Hercegovinu.

"Naravno da mogu spavati na kolodvoru na klupi na željezničkoj stanici kad dođem iz Zagreba do Osijeka. Ali ako su Mišković i Petković u hotelu Osijek pa zašto ja ne bih spavao u hotelu Osijek? Ako oni jedu fini doručak, zašto ne bi i Mamić i svjedoci orange juice, fresh fruit pili i jeli dva jaja na oko", kazao je tada bivši izvršni direktor Dinama Zdravko Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Mamić ne doručkuje više u Hrvatskoj, a čini se još će dugo spavati u Hercegovini jer će treba dugo vremena Raspravnom vijeću da prođe i analizira čak 64.000 stranica, a zatim ih na suđenju ponovno provjeri. 

"U tim registratorima se nalazi materijalno dokazna dokumentacija, financijska, ugovori koji su prikupljeni tijekom istrage", kaže Rožac. A zbog tih je dokumenata Mamić gubio živce, napuštao sudnice pa na kraju napustio i Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A možda se upravo u tim spisima nalazi i odgovor zašto ga Bosna i Hercegovina neće izručiti. Pravosuđe susjedne države kaže - jedan je dio inkriminacije koji se stavlja na teret Mamiću vremenski počinjen - prije sklapanja ugovora o suradnji Hrvatske i Bosne i Hercegovine o izručenju.  

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo