'opasno za ekonomski rast' / Ekonomski stručnjak rastavio na proste faktore Vladin proračun, pa istaknuo Plenkovićevu pogrešku: 'To nije pametno!'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Ovaj proračun je ipak preambiciozan, ali struktura proračuna je manje ili više ista već 20 godina', istaknuo je Damir Novotny

21.11.2023.
13:34
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ekonomski analitičar Damir Novotny analizirao je danas novi državni proračun za N1, pri čemu je rekao da u posljednjih 20 godina nije vidio ni jedan proračun koji nije politički intoniran.

“Uvijek se govori o nekim socijalnim aspektima proračuna. Fiskalni proračun bi trebao biti politički neutralan. Međutim, to se kod nas nikad ne dogodi. Promatra se kao neka vrsta samoposluživanja, kasica-prasica da se novac izvlači u neke sfere po nekim političkim kriterijima", rekao je i dodao da smatra kako je proračun ekspanzivniji nego što je očekivao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Više će rasti troškovi nego prihodi. To deficitarno uvijek vodi prema zaduživanju, a javni dug je i dalje nominalno jako visok. Vlada bi trebala voditi računa. Dugoročno je to opasno za ekonomski rast i stagnaciju jer ne možemo se približavati razvijenim zemljama EU-a ako se stalno zadužujemo”, istaknuo je.

“Ovaj proračun je ipak preambiciozan, ali struktura proračuna je manje ili više ista već 20 godina. Da je opozicija u prilici sastavljati proračun vjerojatno bi izgledao slično, ako ne identično”, dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ SE POHVALIO /

Nastavak u premijerovoj omiljenoj kategoriji 'usta moja hvalite me': 'Prišla mi je učenica i rekla 'hvala na ručku'

Image
PLENKOVIĆ SE POHVALIO /

Nastavak u premijerovoj omiljenoj kategoriji 'usta moja hvalite me': 'Prišla mi je učenica i rekla 'hvala na ručku'

Inflacija će se zadržati

Novotny kaže da će se inflacija zadržati i u 2024. godini. “I to će bitno utjecati na proračunske prihode u pozitivnom smislu, ali će rasti i rashodi. Neće plaće sustizati inflaciju, nije se to nikada dogodilo u monetarnoj povijesti pa neće ni sada.”

Novotny je istaknuo da se pri kreiranju proračuna nedovoljno konzultiraju ekonomski stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ekonomska znanost je znanost jer izučava glavne ekonomske principe. Ni jedan političar se ne bi usudio otići kod liječnika koji nije apsolvirao medicinsku znanost, ali se usudi napraviti proračun na način koji odudara od ekonomskih načela koje proučava ekonomska znanost zadnjih 300 godina.”

Smatra da nije pametno što je premijer Andrej Plenković najavio da bi mogao proširiti popis proizvoda kojima će se zamrznuti cijena. “To je potpuno pogrešno. Ako se zamrzavaju cijene, time derogiramo tržišne mehanizme i ulazimo u sferu planske ekonomije, a mi smo članica europodručja, gdje dominira tržišno orijentirana ekonomija.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Bio u ratu pa upisao fakultet. Kao vječiti student posao načelnik, zastupnik, župan, a sad i prvi čovjek obrane:

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo