OSIJEK JE TREBAO BITI ZADNJE UPOZORENJE / Ekobombu na Žitnjaku nitko ne nadzire: Tvrtka otišla u stečaj, ostalo 50 tona otpada, a Grad Zagreb je ogradio samo svoj dio

Zagrebu bi se također mogao dogoditi scenarij iz Osijeka. Stiže ozbiljno upozorenje stručnjaka jer deseci tisuća tona plastike i drugog otpada već godinama stoje bez nadzora na zagrebačkom Žitnjaku

14.10.2023.
20:47
VOYO logo

Tvrtka koja je bila odgovorna za otpad je završila u stečaju, a goleme količine ostale su na otvorenom. Ondje se nalazi plastika, ali i kanisteri s nepoznatim tvarima, prenosi Danas.hr.

50 tona otpada bez nadzora

Napušteni "grad smeća" na Žitnjaku je tempirana ekološka bomba, koja je godinama bez nadzora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gomila plastike i drugog otpada na području propale tvrtke Dioki svakim je danom sve veća, iako je odlagalište 2020. službeno zatvoreno.

"U protekle tri godine ta količina se sigurno utrostručila i u ovom trenutku na području Diokija ima sigurno 50-tak tisuća tona različitih vrsta otpada. Najviše plastike međutim u zadnjih godinu dana se pojavila ogromna količina građevinskog otpada", rekao je Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jednom mjestu nabacane su sve vrste otpada. Od drva i šute preko starih peći, azbestnih ploča pa sve do i opasnih kanistara. Svega nekoliko kilometara od samog središta Zagreba tisuće tona stoje bez ikakvog nadzora. Može se naći staklo, pet ambalaža, plastika, ali i kontejneri s nepoznatim, potencijalno opasnim i lako zapaljivim materijalima.

Image
CIOS POSLAO PISMO BENČIĆ /

Optužili je da problem otpada koristi za igranje političke utakmice pa joj 'spustili' da je studirala 18 godina

Image
CIOS POSLAO PISMO BENČIĆ /

Optužili je da problem otpada koristi za igranje političke utakmice pa joj 'spustili' da je studirala 18 godina

Potencijalnu ekobombu je Zagrepčanima ostavila tvrtka E-kolektor koja je imala dozvolu za gospodarenje otpadom, ali je u međuvremenu završila u stečaju. U ovaj napušten prostor može svatko ući jer nema nadzora. Nakon zagrebačkog potresa bivši Dioki postao je skladište šute i građevinskog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu dolaze ljudi i kamioni svakodnevno izbacuju otpad kakav god želite, bez apsolutno ikakvog nadzora. I sami smo ušli, nema zaštitara, nema nikoga", rekao je Pavlović iz udruge.

Image
Foto: Profimedia

Odgovor gradonačelnika

Reporter RTL-a je poslao upit Uredu gradonačelnika, a oni su se u pisanom odgovoru pohvalili da su ogradili dio kojem je vlasnik Grad Zagreb i da na tom dijelu otpada nema. Drugi dio odlagališta - tuđa je briga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo na što se referirate je privatno vlasništvo i tvrtka koja je sada u stečaju je imala dozvolu za gospodarenje otpadom. Radi se o slučaju iz nadležnosti Državne inspekcije", odgovorili su iz Grada Zagreba.

RTL nije dobio odgovor od Državnog inspektorata i resornog ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani su nezadovoljni pa je tako Ivan rekao: "Problem je što svi vide plastiku i nitko ne reagira, shvaćate. Država ne reagira, država bi to trebala sanirati. Ispostaviti račun toj firmi ili jednostavno zaplijeniti zemljište i to je to. "Nije normalno, kako bi mogli biti normalno. Netko mora voditi brigu o tome", dodao je susjed Martin.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Moguć osječki scenarij

Da stvari u sustavu gospodarenja i zbrinjavanja otpada ne funkcioniraju, pokazao je veliku požar u Osijeku. Struka je složna da se stvari pod hitno moraju mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadležni za protupožarne stvari i regulaciju moraju odmah utvrditi o čemu se radi, tko je odgovoran. Ako nije to mora odmah biti uklonjeno i zbrinuto na trošak javni", rekao je bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Scenarij sličan slučaju iz Osijeka bi mogao biti katastrofalan. Osijek je trebao bi biti zadnje upozorenje i gradu i državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

POGLEDAJTE VIDEO: Na požarištu u Osijeku stravični prizori. Čekaju se rezultati istrage.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo