bili smo i u srušenom tornju / Ekipa Direkta prva je ušla u kriptu zagrebačke katedrale gdje su pokopani Kuharić, Frankopan...

Ušli smo i u skelu južnog tornja, u kojoj se još nalaze kamene gromade nakon pada križa

27.5.2020.
22:50
VOYO logo

Kripte zagrebačke katedrale otvaraju se samo zbog izvanrednih okolnosti, sada je to zbog potresa. Nikada niti jedna novinarska ekipa nije ušla unutra. Najveća i najnovija kripta nalazi se odmah iza glavnog oltara. Tu se vide i stari temelji katedrale.

Posljednji je put otvorena 2002. kada je u nju pokopan kardinal Franjo Kuharić. Inače, u kriptama se pokapaju isključivo nadbiskupi. Prazna mjesta su za iduće nadbiskupe koji će tu biti pokopani.

''Tad je bila otvorena i ona je bila plitka. Bila je samo 1,30 metara. I jedva su unutra išli i polagali lijesove. Onda je bivši kustos Klarić kad je Kuharić umro to išao malo produbiti i urediti'', kaže monsinjor Ivan Hren voditelj Odbora za obnovu Katedrale.

Nekad su se u kriptu pokapali i velikani, poput Zrinskih i Frankopana, Eugena Kvaternika i ostalih. Pronađene kosti nepoznatih pokojnika za vrijeme uređenja 97. također su ovdje sahranjene.

S druge strane zida nalazi se manja i starija kripta. Tu su sarkofazi kardinala Mihalovića, Posilovića i Bauera. Na nekim ciglama olovkom su ispisani potpisi radnika koji su imali prilike ući u kriptu.

S druge strane je otvorena kripta s metalnim nosačima za lijes.

Izlazimo iz kripti i odlazimo u najsigurniju i najbolje čuvanu prostoriju u prizemlju katedrale. Nekad se ovdje ispovijedalo, a sada je ona dom kipovima koji su skinuti iz apside.

''Ja sam se šalio pa sam rekao za vrijeme korone njima ništa ne smeta.Oni ne moraju držati nikakav razmak'', kaže Hren.

Ulazimo u lift i odlazimo u drveno potkrovlje. Rijetki su ondje ušli, a danas alpinisti i radnici čiste i provjeravaju što je sve oštećeno.

''Znači sad smo iznad svodova, u potkrovlju katedrale. Ono oštećenje od ispod, to su pukotine. Na drugoj strani ima nešto čak i veće. Ovdje smo izvršili inspekciju i drvene staze su sigurne za hodati, malo se ljulja, drvo radi, ali nema brige", umiruje nas Zoran Malnar, alpinist.

Obišli smo cijelo potkrovlje, zbog jakog vjetra čulo se kako drvena konstrukcija škripi.

Pronašli i stvaranje nekog novog života, pregledali rupe na svodovima koje su vidljive s obje strane. A onda su nam otvorili okno - izašli smo na krov.

Nalazimo se na mjestu gdje je pao dio križa s južnog tornja zagrebačke katedrale i polomio lim. Inače ovaj posao se ne smije obavljati bez alpinističke opreme. I svakako je ovo jedan od najstrašnijih zadataka koje sam do sad u karijeri morao raditi.

S druge strane krova, u kuli, potres je razdvojio kamene blokove i do desetak centimetara, a vrijeme je ostavilo traga i na drvenim gredama. Neki dijelovi dotrajali su i truli.

Lift nas zatim diže do samih tornjeva. Ušli smo u skelu južnog tornja, u kojoj se još nalaze kamene gromade nakon pada križa.

''Sad smo na 55 metara. Taj dio je stubište, jugoistočno stubište u sjevernom tornju i taj dio nam je izbilo za tri centimetra prema istoku'', govori Damir Foretić, glavni projektant obnove Katderale.

Pogled na Zagreb oduzima dah, ujedno i zastrašujuće iskustvo zbog jakog vjetra.
Nalazimo se u skeli južnog tornja gdje se nalazi dio kamena koji je otpao s križem.

Postoje ljudi kojima je sve to mačji kašalj. Svakodnevno se penju po tornjevima, nerijetko za to koriste užad i bez njih bi cijeli posao bio nemoguć.

''Najopasnija stvar u svemu tome je da dok radimo radove da se ne dogodi neki novi potres. To vam mogu reći da je najopasnija situacija u svemu tome", kaže Malnar.

A treslo ih je 3,5 po Richteru baš kad su bili u tornju. Južni toranj još uvijek čeka postavljanje križa, jak vjetar nikako ne dozvoljava tu operaciju. Teško je zato znati koliko bi radovi na katedrali mogli trajati.

''Za prošlog potresa iz 1880. znamo da je Bolle 10 godina nakon potresa počeo graditi zvonike koje imamo danas. Tako da teško je prognozirati bilo što", kaže Foretić.

Kako šteta još nije sva ni otkrivena tako se ne zna koliko bi obnova mogla trajati i koštati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo