Bruxelles želi ukinuti američke vize za Hrvate

18.11.2013.
21:40
VOYO logo

Priča o viznom reciprocitetu između EU-a i SAD-a aktualizirana je nakon što je sredinom rujna Europski parlament glasovao o izmjenama europske regulative o vizama, pri čemu su pojedini eurozastupnici inzistirali na načelu reciprociteta u odnosima prema tzv. trećim zemljama, odnosno ne-članicama EU-a, piše Novi list.

I izvjestitelj Odbora za građanske slobode Agustín Díaz de Mera tada se založio za to da zemlje, čiji državljani ne trebaju vizu za putovanje u EU, na isti način tretiraju sve državljane Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje uzajamnosti

Nedugo potom zastupnik Europskog parlamenta iz Velike Britanije Ian Hudghton tražio je da mu Komisija odgovori zašto ne postoji uzajamnost kad su u pitanju vize: dok državljani SAD-a mogu putovati bilo gdje u EU do 90 dana bez vize, državljani pojedinih članica Unije, poput Bugarske, Cipra ili Hrvatske trebaju poslovnu ili turističku vizu koju plaćaju 160 američkih dolara, upozorio je Hudghton.

Komisija je prije nekoliko dana odgovorila Britancu, ustvrdivši da je krajnji cilj EU-a i jedan od prioriteta u odnosima sa SAD-om da se postigne "puna uzajamnost u pogledu viza, na način da se osigura da preostale zemlje članice EU-a što je prije moguće uđu u Program izuzeća od viza" (Visa Waiver Program – VWP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija nadalje tvrdi da koriste svaku mogućnost da američkim vlastima izraze zabrinutost zbog preostalih slučajeva u kojima ne postoji reciprocitet.

Cijeli članak pročitajte http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/EK-zeli-ukinuti-americke-vize-za-Hrvate-i-sve-EU-drzavljane

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo