Popis stanovništva / DZS poziva nepopisane u Istri da im osobno dođu. Podsjećamo što nove mjere kažu o masovnim okupljanjima

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nekakav poseban raspored za osobni dolazak građana, osim adresa i vremenskog intervala, u priopćenju se ne navodi

10.11.2021.
16:48
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Iz kabineta župana Istarske županije tijekom poslijepodneva "sredstvima javnog priopćavanja", i to "svima", stigla je obavijest DZS-a "nepopisanim građanima Istarske županije" da se osobno jave u službene prostorije.

Za njih su predvidjeli da se jave od 9 do 16 sati u petak ili u subotu 12. ili 13. studenog na neku od četiri adrese, očito prema mjestu stanovanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pula, Mjesni odbor Vidikovac, Voltićeva 1; Poreč, Pučko otvoreno učilište Poreč, Narodni trg 1; Rovinj, Dom kulture, Trg M. Tita 8; Umag, Gradska vijećnica Grada Umaga, Garibaldijeva 6.

Nekakav poseban raspored za osobni dolazak građana, osim adresa i vremenskog intervala, u priopćenju se ne navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Stanje sve gore /

Ovo su nove mjere koje stupaju na snagu, covid potvrde u nekim slučajevima neće biti dovoljne. Uvode se i u škole

Image
Stanje sve gore /

Ovo su nove mjere koje stupaju na snagu, covid potvrde u nekim slučajevima neće biti dovoljne. Uvode se i u škole

Covid potvrde se u priopćenju ne spominju, kao niti druge epidemiološke mjere.
Podsjetimo, 5. studenog ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u svojstvu načelnika Stožera Civilne zaštite RH, objavio je, nabrajajući nove epidemiološke mjere:

"I dalje vrijedi zabrana okupljanja na otvorenom ako je prisutno više od 100 osoba, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju, osim ako se radi o okupljanju na kojem su samo osobe s digitalnom covid potvrdom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je također:

"Zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenim prostorima s više od 50 prisutnih osoba, osim ako je riječ o okupljanju na kojem su isključivo osobe s EU digitalnom covid potvrdom. Za to su nadležni lokalni stožeri civilne zaštite."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno, za državne i javne službe rekao je tom prilikom:

"EU digitalna covid potvrda će se uvesti za državne i javne službe..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo također i na to da je krajem prošlog mjeseca šefica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković izjavila da "covid nije opravdanje za kašnjenje s popisom", premda pandemijska situacija na terenu doista jest otegotna okolnost. 

Objasnila je tada i to da su popisivači imali dužnost obići sve stanove dva do tri puta. Ako bi i nakon toga zatekli prazan stan, tu su stambenu jedinicu bilježili kao nenaseljenu. Kazala je tada, prije nešto malo manje od dva tjedna, da je u to vrijeme još uvijek bilo "puno građana koji se još nisu popisali", ali ih popisivači stalno zovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Telefonsko popisivanje se kao metoda trenutno ne koristi u ovom popisu, istaknula je kako ne bi bilo zabune po ovom pitanju:

"To je metoda koja se koristi u statističkim istraživanjima, ali mi ju nismo predvidjeli za ovaj popis jer smo izabrali potpuno novu metodu što se tiče popisa a to je cavi popisivanje. Prva faza nam je bila iznimno uspješna i popisalo se više od milijun i 600 tisuća građana republike Hrvatske."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je, inače, još jedan rekordni dan u Hrvatskoj po broju novooboljelih, otkrivenih u proteklih 24 sata (7315), što je rast od čak 60 posto u odnosu na tjedan ranije, umrlih od covida je 50, a postotak pozitivnih u odnosu na broj obavljenih testiranja je čak 43 posto.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo