posjet RH ministra Rusiji / Povodom posjeta Grlić Radmana Lavrovu: 'Hrvatska je jedna od rijetkih primala turiste iz Rusije i tijekom pandemije'

Broj izdanih viza narastao je za 200 posto u odnosu na 2019. godinu, kao i broj gostiju koji je bio u porastu za 96 posto

16.1.2022.
23:00
VOYO logo

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman otputovao je u službeni posjet Rusiji, gdje će mu domaćin biti ruski kolega Sergej Lavrov.

Hrvatska delegacija je stigla u Moskvu. Ovaj susret je planiran za 2020. godinu, kada je Sergej Lavrov bio u Zagrebu i pozvao u Rusiju svog kolegu. Dodatno, ovaj susret je bio planiran u rujnu, no u međuvremenu je situaciju na međunarodnom planu eskalirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar stiže u jeku napetosti Rusije i Zapada. Možemo govoriti o političkoj, zdravstvenoj i energetskoj krizi. Kako RTL doznaje sutra neće biti govora o energetskoj krizi, ali će biti svakako o onoj političkoj. 

Image
Važan trenutak /

Zapad i Rusija se spore oko Ukrajine, plina - ministar vanjskih poslova RH u posjetu kolegi Sergeju Lavrovu u Moskvu

Image
Važan trenutak /

Zapad i Rusija se spore oko Ukrajine, plina - ministar vanjskih poslova RH u posjetu kolegi Sergeju Lavrovu u Moskvu

Sigurno će se razgovarati o Ukrajini. Predsjednik Vlade bio je prije mjesec dana u posjetu Ukrajini gdje je ponudio pomoć u mirnoj reintegraciji. Teme razgovora osim o Ukrajini bit će i o situaciji u Bosni i Hercegovini, situaciji zapadnog Balkana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarat će i o gospodarstvu i o turizmu. Prvo što je na redu ujutro je sastanak ministra vanjskih poslova s desetak tvrtki.

Jakov Despot, direktor predstavništva HGK u Rusiji, kaže kako hrvatske tvrtke izuzetno dobro posluju na teritoriju Ruske federacije. No, isto tako Despot tvrdi i da su  sankcije koje su na snazi od 2014. godine definitivno utjecale na poslovanje, kao i pandemija koronavirusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Raduje nas činjenica da prema podacima hrvatskog Zavoda za statistiku u prvih deset mjeseci prošle godine je porastao izvoz za više od 25 posto. Hrvatski izvoznici su izvezli oko 180  milijuna dolara usluga", kaže Despot.

Daljnji prostor za suradnju definitivno u autoindustriji i proizvodnji auto dijelova, farmaceutika, brodogradnja, graditeljstvo i turizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski turisti dolaze u Hrvatsku, a prošla godina je bila sjajna po tom pitanju, potvrdio je Rajko Ružička, direktor predstavništva HTZ-a u Moskvi.

"Zahvaljujući izvrsnoj odluci Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava Hrvatska se otvorila 1. travnja i bili smo jedna od rijetkih zemalja koja je primala ruske turiste", tvrdi Ružička.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj izdanih viza narastao je za 200 posto u odnosu na 2019. godinu, kao i broj gostiju koji je bio u porastu za 96 posto.

Veliki broj Rusa dolazio je u Hrvatsku zbog cijepljenja, od ove godine više ne mogu dobiti potvrdu ako su cijepljeni Sputnjikom, a to će značajno utjecati na dolazak ruskih turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo