rtl-ove ekipe na terenu /

DUZS: 'Situacija je složena na više lokacija', vojska uspjela povezati poplavljeni Kosinjski Bakovac

S porastom temperatura zraka u prvoj polovici mjeseca ožujka započelo je intenzivnije topljenje velikih količina snijega, a što je dovelo do porasta vodostaja rijeka na cjelokupnom području RH

19.3.2018.
18:41
VOYO logo

Na zahtjev načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ravnatelja DUZS-a Dragana Lozančića, za danas u 20:00 sati sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na temu obrane od poplava te praćenja razvoja situacije i poduzimanja odgovarajućih mjera.

DUZS je preko svojih područnih ureda za zaštitu i spašavanje i Županijskih centara 112 u stalnom kontaktu s predstavnicima JLR(P)S te žurnih službi. Kroz stožere civilne zaštite koordinirane su sve aktivnosti između operativnih snaga sustava civilne zaštite za podizanje pripravnosti za slučaj poplava te angažiranja ljudstva i materijalnih sredstava potrebnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu'', priopćili su iz Državnog ureda za zaštitu i spašavanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljem održanih sjednica i zahtjeva stožera civilne zaštite, za potrebe obrane od poplave na ugrožena područja do sada je iz DUZS-a upućeno:

  • u Kosinj: 3 čamca aluminjska s opremom, 10 agregata 2,5-5 kw s opremom, 30 prsluka za spašavanje na vodi
  • u Jasenovac: jedna pumpa visokog kapaciteta
  • u Karlovac: jedna pumpa visokog kapaciteta i dvije punilice za pijesak s opremom
  • iz Ravnateljstva za robne zalihe: jedna pumpa visokog kapaciteta (Letovanić) i 2 punilice za pijesak s opremom (Jasenovac, Lipovljani)

U pripremi je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 40 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe
  • 20 pumpi za vodu
  • 20 agregata
  • 3 pumpe visokog kapaciteta (preko Robnih zaliha)
  • 4 čamca s opremom

Vojska uspjela povezati poplavljeni Kosinjski Bakovac s cestom

U Kosinjskoj dolini, gdje je zbog poplava proglašeno izvanredno stanje, vojska je očistila snijeg sa šumskih putova i omogućila komunikaciju s Kosinjskim Bakovcem, a očekuje se stagnacija i pad vodostaja rijeke Like.

Očekuje se stagnacija i pad vodostaja jer se zbog smrzavanja tla i oborina smanjuje dotok novih i prošlih oborina s Velebita, a aktivnosti svih sastavnica Civilne zaštite u Kosinju vrlo su žive, pomaže se stanovništvu da što bolje prebrodi i ovu poplavu, rekao je za Hinu načelnik Općine Perušića Ivan Turić i pohvalio sve službe.

"Sustav civilne zaštite funkcionira"

Od pročelnika gospićke postaje HGSS-a Josipa Brozičevića, koji je sa spasiocima cijeli dan na terenu, doznaje se, primjerice, da je jedna starija gospođa zbog krvarenja čamcem hitno prevezena od Gornjeg Kosinja do ceste u Perušiću, gdje ju je preuzela hitna medicinska služba, a medicinsku su pomoć dobili i neki drugi Kosinjani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I danas su se nekim mještanima žurno dizali kućanski uređaji, pokućstvo i stočna hrana, i to u kućama koje jučer nisu bile poplavljene, a danas je u njih prodrla voda. Riječ je o najmanje dvadeset kuća, što znači da ih je danas poplavljeno pedeset. Time se povećao i broj kuća u koje se dostavljaju strujni agregati, gorivo i razne druge potrepštine.

Brozičević je zadovoljan suradnjom vatrogasaca, Crvenoga križa, HGSS-a, DUZS-a, Interventne policije, HEP-a i komunalnih tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mogu reći da ovdje sustav civilne zaštite apsolutno funkcionira, sve operativne snage su na terenu, svi sa svojim resursima djeluju, i to prema prioritetima koje koordinira Stožer civilne zaštite Općine Perušića. Sve ide dobro, bez praznog hoda i nesporazuma, skladno", rekao je Brozičević.

Noću će na terenu uz mještane Kosinjske doline ostati uglavnom policija. Većina službi će se povući, osim onih za hitne potrebe.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo