POČELI RADOVI / Dugo Selo bit će napokon premreženo vodovodom: Stanovnici slave ulazak u 21. stoljeće

Počela je izgradnja i rekonstrukcija vodoopskrbnih cjevovoda u Dugom Selu

14.9.2019.
17:25
VOYO logo

Projekt vrijedan više od 707 milijuna kuna, koji je otvorio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, donosi izgradnju novog vodocrpilišta, vodnih stanica i vodotornjeva, no možda najvažnije i vodovodni priključak za oko 30.000 ljudi iz istočnog dijela Zagrebačke županije koji će napokon živjeti u uvjetima koji dolikuju 21. stoljeću.

Čim je svečano prerezana vrpca, u Velikoj Ostrni kraj Dugog Sela krenuli su i radovi koji će rezultirati vodovodnim priključkom za 1000 kućanstava, koja se vesele i uštedi jer im je priključak besplatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Priključak je otprilike 1000 eura, prema tome to je ta ušteda koju će građani imati iz ovog projekta koji se sada realizira'', kaže Stjepan Bertek.

Uz 1000 kućanstava u Dugom Selu, dio vodovodne mreže postat će još 8000 kućanstava u istočnom dijelu Zagrebačke županije. Naime, ovim projektom Europske unije, uz Dugo Selo, obuhvaćeni su i Vrbovec, Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, a uz njih i 10 općina koje se nalaze u neposrednoj blizini. Vodovodni priključak tako će umjesto 63 posto, sada imati 90 posto stanovnika.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završetak radova 2023. godine

''Imamo situaciju da pojedine općine nemaju ni metra javnog vodovoda. Znači konkretno općina Preseka ima nula pokrivenost vodoopskrbnom mrežom, općina Farkaševac isto, a općina Gradec, Rakovec, Dubrava imaju 20-tak posto'', kaže Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije.

U sklopu projekta bit će izgrađeno i vodocrpilište Kosnica, 15 crpnih stanica, pet vodotornjeva i 316 kilometara vodovodne mreže. Uz sve ovo nastojat će se smanjiti i gubici vode u sustavu, i to s 30 na 20 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svjedočimo realizaciji jedne ogromne reforme koja možda za hrvatski javni prostor nije zanimljiva poput nekih drugih, međutim svojim opsegom, veličinom radova, ali po promjenama koje donosi je ogromna'', zaključio je ministar Ćorić.

A sve te promjene građani bi trebali dočekati do završetka radova 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo